bbcgoodfood.com
5 (1)
Salsa pomidorowa to nic innego jak prosty sos, którego bazą są pomidory, często też inne warzywa i zioła. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i przy tym nieprawdopodobnie aromatyczna. Do jej przyrządzenia używamy wyłącznie świeżych składników: pomidorów, czosnku, posiekanej cebuli oraz kolendry. Jest doskonałym dodatkiem do grillowanych ryb, mięs, fajitas oraz nachosów. Zdradzamy oryginalny przepis na meksykańską salsę pomidorową.
pomidor 6 szt.
czerwona cebula 0.5 szt.
czosnek 1 ząbek
ocet winny 10 ml
limonka 0.5 szt.
kolendra 0.5 pęczka
Przygotowanie składników: pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. Cebulę bardzo drobno siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem i świeżymi liśćmi kolendry. Wyciskamy sok z połowy limonki.
Salsa pomidorowa przepis: w misce łączymy wszystkie składniki, po czym dodajemy niewielką ilość octu winnego oraz sok z limonki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Chłodzenie: gotową salsę pomidorową odstawiamy do lodówki do czasu podania.
Porady
- Do przygotowania salsy pomidorowej najlepsze będą średniej wielkości pomidory. Skórkę z pomidorów usuniemy łatwo, nacinając ją wzdłuż i na chwilę, umieszczając we wrzącej wodzie lub rozgrzanym piekarniku.
- Jeśli chcemy dodać pikantnego smaku, możemy wzbogacić ją o odrobinę chilli lub innej ostrej papryki, w wersji ekstremalnej można postawić na habanero.
- Najlepsze do salsy ze świeżych pomidorów są aromatyczne warzywa sezonowe. Później świetnie sprawdzą się mniejsze pomidory: daktylowe, koktajlowe lub cherry.
- Przepis na salsę pomidorową można zmodyfikować, dodając ulubione przyprawy, np. świeżą natkę pietruszki, bazylię, a nawet cynamon, curry lub mielony kminek.
- Tego rodzaju sos pomidorowy możemy zrobić też z dodatkiem innych warzyw, np. z papryką, kukurydzą, czerwoną soczewicą, które dusimy chwilę razem z pomidorami. Podajemy na zimno.
- Wszystkie składniki na salsę można też wcześniej udusić przez ok. 10 minut, zioła dodajemy na koniec. Podajemy po przestudzeniu.
- Można ją też wstępnie zblendować, żeby miała bardziej jednolitą konsystencję, ale polecamy zostawić trochę większych kawałków, bo na tym polega cały urok takiego meksykańskiego sosu.
Ten sos pomidorowy jest często podawany wszelkiego rodzaju przekąsek, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co szczególnie dobrze komponuje się z tym meksykańskim dodatkiem?
Jeśli robimy robimy salsę pomidorową na imprezę lub zwykłe spotkanie ze znajomymi, to warto od razu przygotować kilka propozycji. Dajemy gościom wybór, a przy tym to po prostu świetnie wygląda na stole. Poniżej znajdziecie przepisy na kilka najpopularniejszych sosów meksykańskich.