Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.51 (142)
Kurczak to idealny produkt, aby przygotować pyszne przekąski na karnawałowe przyjęcie. Przepis, który warto wypróbować to sataye i sos orzechowy. Sataye smakują doskonale dzięki marynacie i orzechom.
polędwiczki z kurczaka 0.5 kg
czosnek 2 ząbki
imbir 8 g
sos rybny 20 ml
olej arachidowy 30 ml
szalotka 4 szt.
papryka chili 3 szt.
masło orzechowe 60 g
mleko kokosowe 350 ml
sos sojowy 30 ml
brązowy cukier 30 g
limonka 25 ml
orzeszki ziemne 30 g
kolendra 0.25 pęczka
Czosnek, 2 cm imbiru i łyżkę sosu rybnego mieszamy z kurczakiem, marynujemy 1 godz.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej orzechowy. Wrzucamy szalotki, czosnek, resztę imbiru i chili, smażymy, aż szalotki zbrązowieją. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe, sos sojowy, cukier, pozostały sos rybny i sok z limonki. Miksujemy z orzeszkami i gotujemy 10 min.
Zamarynowanego kurczaka nawlekamy na wykałaczkę jak falbankę, przekłuwając w kilku miejscach. Grillujemy, często obracając, w sumie ok. 6 min.
Posypujemy kolendrą, podajemy z gorącym sosem orzechowym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017