foodie.by.bb

Sernik baskijski

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Sernik baskijski określa się mianem najbardziej kremowego, jest niezwykle lekki, wręcz jak pianka. Środek jest tak delikatny, że prawie płynny w środku. Wyróżnia się również mocno skarmelizowanym wierzchem. Tajemnicą sukcesu tego wypieku jest masa serowa z odpowiednich składników i nie jest to twaróg ani ser z wiaderka. Polecamy sprawdzony przepis na sernik baskijski. 

Składniki:

  • serek śmietankowy  750 g

  • mascarpone  250 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • jajka  6 szt.

  • cukier  250 g

  • sól morska  4 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

Sernik baskijski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, trzeba je wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik z blachą z wyposażenia piekarnika w środku rozgrzewamy do 220–240 stopni w trybie pieczenia góra-dół. Tortownica powinna mieć 23-26 cm, ale najlepsza będzie o średnicy 24 cm. Smarujemy ją masłem (dno i boki) i wykładamy papierem do pieczenia, również boki, papier musi wystawać ponad rant.

    sernik baskijski przygotowanie tortownica
  • Krok 2:

    Masa serowa: serek typu Philadelphia przekładamy do szklanej miski, dokładamy mascarpone (można zamienić na gęsty jogurt grecki), dosypujemy drobny cukier i miksujemy aż powstanie idealnie gładka masa.

    sernik baskijski połączone serki
  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: ostrożnie myjemy skorupki jajek i wbijamy je do szklanej miski. Stopniowo dodajemy je do masy serowej, jedno po drugim, cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej powierzchni. Potem dosypujemy drobną sól morską, wlewamy ekstrakt waniliowy (można go zastąpić 16 g cukru waniliowego, zrobionego w domu lub kupionego; dodajemy go na początku razem z białym) i śmietanę kremówkę. Masa wyjdzie dość płynna, tak ma być.

    sernik baskijski jajka
  • Krok 4:

    Przelewanie: gotową masę serową wlewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. I wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika.

    sernik baskijski przelewanie masy serowej
  • Krok 5:

    Pieczenie: sernik baskijski wkładamy do piekarnika na 30 minut, do czasu aż wierzch się skarmelizuje i stanie się ciemny. Zdarza się, że proces nie następuje równomiernie.  Gotowy sernik będzie sprawiał wrażenie surowego, a środek będzie poruszał się jak galaretka, zetnie się jak będzie stygł. Studzimy go w temperaturze pokojowej, a potem wkładamy go na minimum 8 godzin do lodówki.

    sernik baskijski gotowa masa serowa
  • Krok 6:

    Podanie: jeśli wierzch sernika nie ściemniał wystarczająco, to możemy posypać go cukrem pudrem i skarmelizować go palnikiem kuchennym, jak w crème brulee. Wykrajamy trójkątne kawałki i układamy na talerzykach. Sernik baskijski można jeść konfiturą owocową lub ze świeżymi owocami jagodowymi. Jeśli jemy go po raz pierwszy, warto spróbować go bez żadnych dodatków. Zachwyt gwarantowany.

    sernik baskijski
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne