StockFood
4.51 (191)
Sernik krówkowy nie należy być może do najbardziej tradycyjnych polskich ciast, ale w ostatnich latach zdobywa u nas coraz więcej wielbicieli. Miłośnicy słodkości cenią go za delikatność i bogactwo smaku, a także za elegancką prezencję. Połączenie kruchego spodu z herbatników, delikatnej masy i słodkiej polewy zachwyci każdego.
ciastka maślane 200 g
masło 170 g
ser biały 600 g
masa kajmakowa 400 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 16 g
jajka 3 szt.
mąka pszenna 12 g
mleko 45 g
Spód na sernik: Ciasteczka pełnoziarniste drobno kruszymy. 100 g masła roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy cienką warstwą masła. Przelewamy do niej masę i całość wyrównujemy. Gotowy spód przekładamy do lodówki na około 30 minut.
Masa serowo–kajmakowa: W dużej misce umieszczamy 50 g miękkiego masła, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy przy pomocy miksera, aż do uzyskania białej i puszystej masy. Dodajemy 230 g masy kajmakowej, a następnie dorzucamy po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę, a następnie stopniowo dokładamy do ciasta po jednej łyżce sera. Mieszamy całość, aż do połączenia składników.
Sernik krówkowy: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem blaszki. Pieczemy przez około 45–50 minut lub do suchego patyczka.
Polewa krówkowa na sernik: Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko. Dodajemy 170 g masy kajmakowej. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż do uzyskania jednolitej i płynnej konsystencji. Ściągamy garnek z palnika i dodajemy do niego dwie łyżeczki masła. Ponownie mieszamy. Odkładamy polewę do lekkiego przestudzenia, a następnie dekorujemy nią sernik.
Porady
- Sernik z masą kajmakową najlepiej studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami.
- Po wystudzeniu polecamy wstawić ciasto na co najmniej godzinę do lodówki.
- Wierzch sernika z masą krówkową polecamy udekorować przy pomocy płatków migdałów. Dobrze sprawdzą się w tym celu również prażone migdały czy orzechy nerkowca lub solone orzeszki arachidowe.
- Jeżeli wierzch sernika krówkowego zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć go warstwą folii aluminiowej.
- Dobry twaróg na sernik powinien być odpowiednio zmielony. Najczęściej mieli się go co najmniej dwukrotnie. Do wypieku ciasta można również użyć gotowego sera z wiaderka, należy jednak upewnić się, że ma on odpowiednią konsystencję.
- Na kilka godzin przed przygotowaniem sernika, polecamy wyjąć wszystkie składniki z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Sernik z kajmakiem w środku należy piec bez termoobiegu.
- By zapobiec nadmiernemu wyrastaniu i opadaniu sernika z krówką można upiec go w kąpieli wodnej. By to zrobić, należy szczelnie owinąć blaszkę folią aluminiową, a następnie umieścić ją w większym naczyniu żaroodpornym. Przed włożeniem do piekarnika naczynie wypełnia się gorącą wodą do około 2/3 jego wysokości. Jeżeli obawiacie się, że woda przedostanie się do ciasta, możecie umieścić blaszkę na środkowej półce piekarnika, a naczynie z wrzątkiem położyć na niższym piętrze.
- Sernik krówkowy można przygotować na dwa sposoby – z dodatkiem masy kajmakowej lub cukierków. Niezależnie od wybranej metody, efekt końcowy będzie podobny, jednak gotowa masa zaoszczędzi nam wysiłku. Sernik z krówkami jest bardziej czasochłonny, gdyż cukierki trzeba dodatkowo rozpuścić w mleku.
- Gotowy sernik kajmakowy najlepiej trzymać w lodówce. W sezonie jesienno-zimowym może również stać na parapecie okna. Dzięki temu można w łatwy sposób uniknąć problemu ze wsiąkaniem obcych aromatów w ciasto.
- Podany w przepisie cukier biały, można zastąpić jego zdrowszym odpowiednikiem.
Trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubi sernika. Jednocześnie warto jednak zauważyć, że ten typ deseru można przygotować na bardzo wiele sposobów. W zależności od wybranego przepisu, ciasto bywa piankowe, kremowe albo nieco sypkie. Z pewnością istnieją wielbiciele każdego typu placka, przyzwyczajeni ponadto do takiej czy innej wersji smakowej.
Przygotowując sernik z masą kajmakową po raz pierwszy, można obawiać się, że wyjdzie nadmiernie słodki. Zupełnie niepotrzebnie – wbrew pozorom, jego słodycz jest umiarkowana i nie powinien on wywoływać wrażenia przesyty.
Gotowe ciasto urzeka swoją kremową konsystencją, dzięki której dosłownie rozpływa się w ustach. Dla jeszcze większej przyjemności możemy upiec sernik krówkowy z czekoladą, najlepiej gorzką. Dzięki temu wzbogacimy go o kolejną obłędną nutę, nadal unikając przesłodzenia.
Aby upiec sernik z masą kajmakową o kremowej konsystencji, najlepiej będzie sięgnąć po specjalny twaróg sernikowy w wiaderku. Jego zaletą jest z pewnością to, że nie trzeba go już specjalnie mielić przed przystąpieniem do właściwej pracy. Oczywiście, w ostateczności można także użyć sera półtłustego w kostce. Tutaj jednak mielenie (dwukrotne!) uchodzi za standard.
Spodu na sernik z masą krówkową nie trzeba oddzielnie podpiekać. Całe ciasto można wstawić do piekarnika w jednym momencie. Opcję "dla leniwych" stanowi zaś spodnia część ciasta składająca się z biszkoptów albo herbatników maślanych.