Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.44 (158)
Sernik z czekoladą i toffi to spełnienie marzeń każdego łasucha. Spód z ciasteczek amaretti doda migdałowego smaku i aromatu. Sernik z czekoladą i toffi to wspaniała propozycja na świąteczny stół.
ciasteczka amaretti 500 g
masło 120
cukier 275 g
sól 3 g
kozi ser 340 g
śmietana 18% 450 g
śmietana kremówka 250 g
ekstrakt waniliowy 5 ml
gorzka czekolada 120 g
cukierki 170 g
Na spód: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Do tortownicy o śr. 26 cm wrzucamy okruchy ciastek wlewamy masło, wsypujemy cukier (25 g) i sól mieszamy i ugniatamy palcami tworząc spód pod sernik. Pieczemy 15–18 min. Studzimy całkowicie.
Na masę serową: kremowy serek miksujemy z cukrem na średniej prędkości przez 1 min. Dodajemy kwaśną śmietanę i ubijamy aż wszystko się połączy. Wlewamy kremówkę i łączymy. Wbijamy jajka mieszamy ręcznie i dodajemy ekstrakt wanilii. Masę serową dzielimy na 3 części: jedną o wielkości 2/3 i dwie o wielkości po 1/3 masy wyjściowej. Pastylki czekoladowe i cukierki toffi umieszczamy w dwóch oddzielnych naczyniach i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do 1/3 masy serowej wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy do drugiej 1/3 roztopione toffi i także mieszamy. Ostatnią największą część masy serowej pozostawiamy białą.
Dno i boki formy owijamy od zewnątrz dużym kawałkiem folii aluminiowej. Do tak przygotowanej formy wkładamy za pomocą dużej łyżki poszczególne masy serowe, tworząc kolorowe plamy obok siebie. Za pomocą długiego drewnianego szpikulca przeciągamy po masie tworząc piękne mozaikowe wzory. Formę z ciastem wstawiamy do dużej brytfanny wlewamy do niej taką ilość ciepłej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy ok. 1 godz. 20 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Wyjmujemy ciasto z brytfanny i chłodzimy na kratce. Odcinamy nożem boki sernika przykrywamy formę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: mazurek kawowy z bakaliami