4.48 (159)
Ciasto Shrek, inspirowane popularną postacią ogra o gołębim sercu, może z powodzeniem uświetnić każdą imprezę. To pyszne ciasto warstwowe z orzeźwiającą nutą kiwi zachwyca od pierwszego kęsa. Wymaga nieco pracy, ale nie jest ona trudna. Wystarczy upiec biszkopt, przygotować zieloną masę z soku i jasną, wierzch wieńczy galaretka w kolorze Shreka. Obowiązkowym elementem są delicje, najlepiej z galaretką w pomarańczowym kolorze. Wszystko świetnie się ze sobą komponuje, dlatego słodko-kwaśne ciasto Shrek przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.
jajka 4 szt.
cukier drobny 70 g
mąka tortowa 70 g
skrobia ziemniaczana 10 g
olej 30 ml
soki 990 ml
budyń śmietankowy 105 g
woda 2.2 l
cukier 26 g
śmietana 30% 500 ml
galaretka agrestowa 210 g
delicje 220 g
świeża mięta 15 listków
Biszkopt: do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka. Ubijamy je mikserem na wysokich obrotach, aż kryształki cukru przestaną być widoczne, a masa stanie się puszysta i jasna. W tym momencie zmniejszamy obroty do średnich. Wlewamy 30 ml oleju, miksujemy dosłownie przez pół minuty.
Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę i skrobię (lub budyń), mieszamy. Następnie przesypujemy je do masy jajecznej. Składniki mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C (tryb pieczenia góra-dół). W tym czasie dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy i wsadzamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut. Jednak już po 20 minutach warto sprawdzić, czy ciasto jest gotowe – stosujemy metodę suchego patyczka (piekarnik otwieramy tylko tyle, żeby udało nam się wbić patyczek). Jak ciasto się już upiecze, uchylamy piekarnik na 5 minut, zostawiając tylko niewielki otwór. Potem biszkopt możemy już wyjąć. Warto od razu przełożyć go na kratkę cukierniczą, żeby się schłodził, ale nie zaparował od spodu.
Angelika Grabowiecka
Biszkopt odwracamy na drugą stronę i z powrotem wsadzamy go do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią cukierniczą.
Angelika Grabowiecka
645 ml zielonego gęstego soku o smaku kiwi, wlewamy do garnka, dosypujemy cukier. Ustawiamy go na palniku, podgrzewamy na średniej mocy, aż będzie gorący, ale nie będzie jeszcze wrzał. W tym czasie do oddzielnego naczynia przelewamy pozostały sok, dolewamy 100 ml wody, wsypujemy bezcukrowy proszek budyniowy, dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą kuchenną, nie powinno być widać żadnych grudek). Przelewamy powoli do gorącego soku. Mieszamy do połączenia składników, potem zwiększamy nieco moc palnika. Nie przerywamy mieszania, masa musi się zagotować i zgęstnieć. Jeszcze gorącą przelewamy na całą powierzchnię biszkoptu, wyrównujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto z masą wkładamy na 20 minut do lodówki.
Angelika Grabowiecka
Jak zielona masa budyniowa zacznie już mocno tężeć, układamy na niej delicje. Ciasto znowu wsadzamy do lodówki.
Angelika Grabowiecka
Doprowadzamy do wrzenia 190 ml wody, wsypujemy do niej 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi lub agrestu (70 g). Mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gotowy płyn odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy śmietankę. Przelewamy ją do naczynia i ubijamy na sztywno – zaczynamy od małych obrotów, stopniowo je zwiększamy. Łyżka po łyżce dodajemy ją do zimnej galaretki. Mieszamy ręcznie – drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach. Gotową masę przekładamy na biszkopty i od razu wstawiamy ciasto do lodówki.
Angelika Grabowiecka
Gotujemy 800 ml wody, wsypujemy do niej galaretki, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Jak zacznie tężeć, przelewamy je na jasną warstwę ciasta. Ciasto Shrek wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Angelika Grabowiecka
Porady
- Ciasto Shrek można też przygotować w wersji bez pieczenia. Dzięki temu skróci się czas przygotowania słodkości, a efekt końcowy pozostanie bardzo zbliżony. Wystarczy zamiast domowego biszkoptu użyć gotowych, małych biszkopcików ze sklepu.
- Do przygotowania biszkoptu warto używać jajek w temperaturze pokojowej, znacząco to ułatwia ubijanie piany. Jeśli zapomnieliście wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześnie możecie włożyć je do cieplej wody na około 20 minut.
- By biszkopt wyszedł puszysty należy upewnić się, że naczynie, w którym ubijamy białka jest idealnie czyste. Jakiekolwiek pozostałości tłuszczu lub wody mogą negatywnie wpłynąć na konsystencję piany.
- Krem budyniowy można przygotować na bazie domowego budyniu. Tak wykonany będzie nie tylko bogatszy w smaku, ale i zdrowszy.
- Do przygotowania masy śmietankowej polecamy użyć dobrze schłodzonych składników. Dzięki temu będą się one o wiele łatwiej ubijać.