Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska Zdjęcia: Artur Rogalski
4.52 (198)
Regionalne zupy na wigilię to m.in. śląska moczka piernikowa na piwie. Aromatyczna propozycja, którą zaczynamy od zalania ciemnym piwem dobrej jakości (najlepiej domowego) piernika. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami: bakaliami, kompotem z suszu i czekoladą. Sok z cytryny zrównoważy słodycz, a całość będzie smakować wyśmienicie. Śląska moczka piernikowa na piwie z pewnością zasmakuje rodzinie przy wigilijny stole.
ciemne piwo 1 l
piernik 200 g
anyż 2 szt.
suszone morele 100 g
suszone śliwki 6 szt.
orzechy włoskie 100 g
daktyle 3 szt.
rodzynki 100 g
masło 50 g
gorzka czekolada 50 g
sok z cytryny 4 łyżki stołowe
płatki migdałowe 2 łyżki stołowe
kompot z suszu 250 ml
Kroimy na mniejsze kawałki morele, śliwki, orzechy, czekoladę daktyle. Piwo przelewamy do garnka, dodajemy piernik, anyż i podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do garnka z moczką dodajemy morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle razem z rodzynkami (kilka odkładamy do dekoracji).
Dodajemy masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z zupą. Na tym etapie dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy. Wlewamy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny. Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy migdałami w płatkach.
Porady
Zupa moczka piernikowa na piwie będzie najsmaczniejsza, gdy przygotujemy ją na piwie korzennym lub miodowym.