Apetit
5 (1)
Śliwki w boczku faszerowane migdałami to szybka i pyszna przekąska na imprezę. Można ją podawać na ciepło lub zimno. Słodko-słony smak śliwek doskonale pasuje do wędlin, koreczków i innych przystawek serwowanych zwykle na przyjęciach. Migdały stanowią kontrast dla miękkich i rozpływających się w ustach suszonych owoców. Bez wątpienia śliwki w boczku faszerowane migdałami to takie danie, które zrobi furorę na każdym spotkaniu.
suszone śliwki 30 szt.
boczek 30 plasterków
porto 300 ml
migdały 30 szt.
Migdały: jeśli mamy nieobrane, umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Dzięki temu łatwiej zejdzie z nich skórka.
Śliwki: przepłukujemy pod bieżącą wodą, jeśli mają pestki, usuwamy je. Do środka owoców wkładamy po jednym migdale. Umieszczamy nadziewane śliwki w kubku lub misce i zalewamy winem porto. Pozostawiamy je na co najmniej pół godziny (choć możemy marynować przez noc). Później każdą z nich owijamy plastrem boczku.
Porada: jeśli kupujecie dostępne w handlu suszone owoce, zawsze płuczcie je pod gorącą wodą przed jedzeniem lub gotowaniem. Ze względu na ładniejszy kolor są traktowane siarką i warto się jej pozbyć przed spożyciem owoców.
Piekarnik: włączamy na opcję grill. Układamy śliwki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekłuwamy wykałaczką. Grillujemy w piekarniku przez 10 minut, aż do momentu, gdy boczek będzie chrupki.
Podanie: faszerowane śliwki rozkładamy na talerzach i podajemy jeszcze ciepłe. Odpowiednim dodatkiem będzie dla nich opiekany, biały tost.
Źródło:serwis partnerski Apetitonline.cz, www.apetitonline.cz/recept/svestky-ve-slanine-plnene-mandli