Szparagi ze świeżym szpinakiem, sosem malinowym i mozzarellą

Ocena:

4.48 (180)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Szparagi z owocowymi dodatkami? To świetny pomysł - tym razem połącz je ze świeżym szpinakiem, sosem malinowym i serem mozzarella.

Składniki:

  • 15 dag malin
  • 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 5 dag świeżego szpinaku
  • 2 pęczki szparagów
  • sól
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • 25 dag mozzarelli

Szparagi ze świeżym szpinakiem, sosem malinowym i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kilkanaście malin odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z octem oraz cukrem i przecieramy przez sito.
  • Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Szparagi płuczemy, odcinamy równo główki, na wysokości 5–6 cm (resztę możemy wykorzystać w innym przepisie) i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3–4 min. Odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą.
  • Na talerze wlewamy trochę sosu malinowego.
  • Główki szparagów dzielimy na cztery porcje, każdą przewiązujemy szczypiorkiem i układamy na środku talerza z sosem, dodajemy liście szpinaku, dekorujemy odłożonymi malinami i porwaną w dłoniach mozzarellą.
  • Przepis: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz

Porady

Zobacz też: burrata, czyli mozzarella, która oczaruje twoje kubki smakowe!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne