Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.46 (162)
Ugotowaliście za dużo ryżu? Zróbcie paellę! Wystarczy dorzucić do niej kilka składników, w tym pikantne chorizo i pyszne danie gotowe.
groszek zielony 150 g
chorizo 100 g
kostka rosołowa 0.5 szt.
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt.
papryka pieczona 200 g
papryka wędzona 3 g
ryż 500 g
cytryna 1 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
Dużą patelnię ustawiamy na średnim ogniu, podsmażamy chorizo i cebulę przez 4–5 min, aż cebula zmięknie, a chorizo uwolni tłuszcz. Wrzucamy groszek, zalewamy 150 ml wrzącej wody, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy. Dodajemy czosnek, pieczoną paprykę i wędzoną paprykę suszoną, gotujemy, mieszając przez kolejną minutę.
Dodajemy ryż, gotujemy na dużym ogniu przez 3–4 min, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż się rozgrzeje. Paellę podajemy posypaną natką pietruszki z cytrynowymi klinami do wyciskania z nich soku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019
Porady