Getty/iStock
4.51 (141)
Tagliatelle z cukinii to rewelacyjny zamiennik pszennego makaronu. Ma neutralny smak, wobec czego idealnie komponuje się z mięsnymi i warzywnymi dodatkami. To doskonała propozycja dla wegetarian, a także osób na diecie ketogenicznej, która zaleca ograniczanie węglowodanów. W naszym przepisie do wstążek z cukinii przygotowaliśmy aromatyczne pesto, które wzbogaciliśmy o smak kaparów i świeżej mięty.
cukinia 2 szt.
oliwa z oliwek 60 ml
bazylia 50 g
orzechy piniowe 40 g
parmezan 40 g
sok z cytryny 10 ml
sól 2 g
pieprz 2 g
mięta 1 gałązka
kapary 20 g
Cukinię: myjemy i ścieramy na tarce w długie paski (możemy użyć temperówki do warzyw).
Smażenie: na patelni podgrzewamy 15 ml oliwy. Na małym ogniu smażymy paski cukinii aż do puszczenia soków.
Blendowanie składników na pesto: do kielicha blendera wlewamy pozostałą oliwę. Dodajemy liście bazylii, orzechy piniowe, starty parmezan, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania spójnej konsystencji.
Pesto: dodajemy do warzyw na patelni i dokładnie mieszamy.
Podawanie: tagliatelle z cukinii przekładamy na talerze, opcjonalnie możemy posypać kaparami i porwanymi listkami mięty.
Porady
- Tagliatelle z cukinii możemy przygotować także z mięsnymi dodatkami lub w innym sosie.
- Zamiast soku z cytryny możemy dodać sok z limonki.
- Jeśli chcemy przygotować klasyczne pesto z bazylii, do kielicha blendera dorzucamy 2 ząbki czosnku.
- Zamiast orzechów piniowych możemy dodać orzechy nerkowca lub pestki słonecznika. Przy wprowadzaniu zamienników, należy jednak pamiętać o tym, że każda zmiana ma istotny wpływ na smak potrawy.
- Wstążki z cukinii idealnie smakują posypane po wierzchu startym parmezanem.
Warzywne tagliatelle świetnie smakuje w różnych daniach, które możemy podać na obiad, lunch lub kolację. Poniżej podpowiadamy, co można zrobić z cukinii na szybko:
Cukinię możemy stosować jako zamiennik do makaronu w większości kompozycji mięsnych i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z:
Tagliatelle z cukinii sprawdzi się także jako nadzienie do tart wytrawnych lub w zapiekankach z piekarnika.
Przy pomocy prostych kuchennych gadżetów możemy wyczarować z cukinii nie tylko tagliatelle, ale także makaron spaghetti. Do wyboru mamy trzy opcje:
Wstążki lub spaghetti z cukinii możemy ugotować w gorącej osolonej wodzie (maksymalnie przez 3 min), podsmażyć na oliwie lub dodać do gorącego sosu.