Aromatyczna, ekspresowa i egzotyczna. Pyszne wspomnienie wycieczki do Tajlandii.
Składniki:
Składniki dla 2 os.:
1 puszka mleczka kokosowego
3 listki limonki kaffir
1/2 limonki
1 trawa cytrynowa
ok. 12 szt. krewetek (właściwie ile kto lubi)
1 chili tajskie małe lub 1/2 średniej chili
1 cm świeżego imbiru
świeża kolendra
4 pomidorki koktajlowe
1-2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczi pasty Thai Chili
2 łyżeczki sosu ostrygowego lub sosu rybnego
1/2 łyżeczki startego galangala
1/2 łyżeczki chili z suszonymi rybami (opcjonalnie)
szczypior do dekoracji
Tajska zupa kokosowa z krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Podgrzewamy mleczko kokosowe z trawą cytrynową, listkami limonki i poszatkowaną chili i imbirem. Doprawiamy mleczko sokiem z limonki, pastą chili, sosem ostrygowym, galangalem, chili z suszonymi rybami i cukrem. Dodajemy na koniec krewetki, na krotko, tylko, żeby się podgrzały. Serwujemy z pomidorkami koktajlowymi, świeżą kolendrą i szczypiorkiem.