Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.54 (140)
Tarta czekoladowa, orzechowo-karmelowa, to propozycja na nietuzinkowy deser. Przyjemnie chrupie, dzięki orzechom, jednocześnie kusi deserową czekoladą i słodkim karmelem.
gorzka czekolada 100 g
śmietana 300 ml
cukier 165 g
masło 50 g
mąka 330 g
kakao 30 g
sól 3 g
mąka orzechowa 30 g
orzechy laskowe 120 g
miód 75 ml
cukier puder 105 g
1/2 kostki masła o temp. pokojowej krótko miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko. Wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli, zmielone orzechy. Zagniatamy ciasto, owijamy folią, wkładamy do lodówki na 1 godz.
Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papie rem do pieczenia i suchą fasolą, pieczemy 15 min w temp. 200°C. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy jeszcze ok. 7 min.
Orzechy wykładamy na blachę, prażymy 6–8 min w temp. 200°C. Wykładamy na ściereczkę, obieramy ze skórki i równomiernie rozsypujemy na cieście.
4 łyżki miodu, cukier, 200 ml śmie ta ny i 1/8 kostki masła gotujemy przez 15 mi n na średnim ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsta masa karmelowa. Szybko zalewamy nią orzechy i odstawiamy na 2 godz., aby masa stwardniała.
Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy z resztą śmietany, mieszając z łyżką miodu i pozostałym masłem. Zalewamy masę orzechowo-karmelową i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady
Zobacz też: tarta cytrynowa