Tarta Saint–Tropez

Ocena:

4.48 (181)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 8 osób
Przepis na tartę z kremem z rumem i laską wanilii

Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 dag drożdży
  • 100 ml mleka
  • 25 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 7,5 dag miękkiego masła + 2 łyżki
  • garść rodzynek
  • KREM:
  • laska wanilii
  • 250 ml mleka
  • 5 dag cukru
  • łyżka masła
  • całe jajko +2 żółtka
  • łyżeczka mąki
  • 2dag mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki
  • łyżka ciemnego rumu
  • DO POSMAROWANIA:
  • jajko
  • łyżeczka mleka
  • 2 łyżki cukru perlistego

Tarta saint–tropez - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól. Wlewamy rozczyn i wbijamy jajka. Mieszamy, dodajemy 7,5 dag miękkiego masła. Ciasto zagniatamy 10 min. Gdy już nie będzie przyklejać się do miski,dodajemy rodzynki i wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto przekładamy do obręczy cukierniczej ustawionej na dużej płycie posmarowanej masłem i niech rośnie w cieple przez kolejne 45 min.
  • Na krem: z wanilii wydobywamy ziarenka i razem z laską wrzucamy do mleka, dodajemy połowę cukru i masło. Doprowadzamy do wrzenia. Całe jajko i żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, mąką i mąką ziemniaczaną. Z mleka
  • wyjmujemy laskę wanilii i połowę, stale mieszając, wlewamy do masy jajecznej, po czym całą masę jajeczną wlewamy do pozostałego mleka. Mieszamy na małym ogniu, aż w kremie pojawią się małe ,,gej-zery” i krem zgęstnieje. Przelewamy do naczynia, pokrywamy folią tak, aby dotykała kremu, co zapobiegnie tworzeniu się skorupy. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy wierzch wyrośniętego ciasta, posypujemy perlistym cukrem, lekko dociskając go dłonią. Pieczemy 20 min. Sprawdzamy patyczkiem stan upieczenia i ewentualnie dopiekamy 2–3 min. Ciasto w formie przekładamy na kratkę i pozostawiamy. Wystudzone przecinamy na pół. Bardzo zimną śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze schłodzonym kremem waniliowym. Ciasto przecinamy w poprzek na pół, dolną część przekładamy na paterę i skrapiamy obficie Rumem, na to wykładamy grubą warstwę kremu. Górną część również od środka nasączamy rumem i przykrywamy krem. Wstawiamy do lodówki na 2 godz. do schłodzenia i zastygnięcia kremu.
  • Polsko-francuskie korzenie wypieku.
  • Tarta zwana w oryginale tropezienne stała się symbolem Saint-Tropez i podbiła serca smakoszy na całym świecie. Jako pierwszy w połowie lat 50.XX w.zaczął wypiekać ją Alexandre Micka –Polak z pochodzenia. Nasz rodak przybył do Prowansji z USA i w 1945 r. otworzył w Saint-Tropez piekarnię. Drożdżowiec z cukrem i kremem przygotowywał wg przepisu swojej polskiej prababki. Wielką fanką wypieku została mieszkająca w tym mieście Brigitte Bardot.
  • Gwiazda miała podobno powiedzieć: „Dlaczego nie nazwie pan ciasta tartą z Saint-Tropez?”
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne