Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.53 (180)
Tarty zwykle jemy na słodko, ale wytrawną też często nie pogardzimy. Ta ma w sobie same dobroci - dużo papryki, boczek i ser.
mąka 200 g
masło 100 g
sól 3 g
papryka 1 kg
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
gouda 150 g
boczek wędzony 250 g
olej 45 ml
tymianek 3 g
rozmaryn 3 g
jajka 3 szt.
śmietana 18% 125 ml
Na ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy je do natłuszczonej formy i wylepiamy palcami. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Wstawiamy na 15–20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C.
Farsz: umyte papryki osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błon, kroimy w słupki. Obrane cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. Boczek tniemy w paseczki. Paprykę, cebulę, czosnek i boczek lekko podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz rozmarynem.
Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa przesmażone z boczkiem. Jajka roztrzepujemy, łączymy ze śmietaną, mieszamy i wylewamy na warzywa. Posypujemy serem i zapiekamy 20–25 min w temp. 180°C.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady
Zobacz też: tarta z kremem jagodowym i jadalnymi kwiatami