kruchy spód (na tartę o średnicy 26 cm): 250 g mąki
150 g zimnego masła
łyżka śmietany
1/2 łyżeczki soli
Farsz: 400 g kiszonej kapusty
1 cebula
100 g wędzonego boczku
5 suszonych śliwek
kilka suszonych żurawin opcjonalnie
kilka moreli suszonych na słońcu opcjonalnie
kilka suszonych jabłek opcjonalnie
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
listek laurowy
3 łyżki masła
sól
pieprz świeżo mielony
Tarta z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Na stolnice przesiewamy mąkę, ścieramy zimne masło na tarce dodajemy sól i śmietanę szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kule owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 C .
2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika nakładamy farsz i wkładamy z powrotem na kolejne 15 minut. Suszone owoce zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20 minut.
3. Kapustę przepłukujemy na durszlaku i odciskamy a następnie siekamy. Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy ziele, jałowiec i listek laurowy. Gotujemy bez przykrycia 45 minut. Jeśli się uda najlepiej po ugotowaniu kapusty usunąć przyprawy.
4. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy posiekaną cebule i boczek pokrojony na drobno, szklimy. Przekładamy do kapusty. Suszone owoce odsączamy na sicie i dodajemy do kapusty ( śliwki, morele i jabłka kroimy na mniejsze kawałki ). Gotujemy razem jeszcze 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.