Adobe Stock
5 (10)
Tarta z suszonymi pomidorami to połączenie kruchego spodu i pysznych dodatków: świeżego szpinaku i suszonych w słońcu, kwaskowatych warzyw. Wszystko to zatopione jest w ciągnącym, serowo-jajecznym sosie. Przepis jest prosty, dlatego łatwo go poszerzyć o ulubione dodatki: aromatyczną polędwicę, boczek, ser feta, pestki dyni albo świeże liście rukoli. Doskonale smakuje podana jeszcze na ciepło, najlepiej z lekką sałatką. Wytrawna tarta z suszonymi pomidorami to z pewnością ciekawe uzupełnienie codziennej diety.
jajka kurze 3 szt.
mąka pszenna 250 g
masło
śmietana 18% 205 g
szpinak 200 g
suszone pomidory 150 g
gouda 100 g
czosnek 5 g
oliwa z oliwek 30 ml
sól 0.25 g
pieprz 0.5 g
W misie umieszczamy zimne masło i mąkę i rozcieramy (możemy to zrobić mikserem). Rozbijamy skorupkę jajka, oddzielamy żółtko (białko nie będzie nam potrzebne) i dodajemy je do miski razem ze śmietaną i szczyptą soli. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Przygotowujemy farsz do tarty: szpinak (polecamy świeży, typu baby) dobrze płuczemy i osuszamy. Suszone pomidory odsączamy i kroimy w paski. Goudę (możemy wybrać inny, ulubiony ser, np. edamski) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.
Patelnię ustawiamy na średniej mocy palnika i wlewamy oliwę z oliwek (możemy zastąpić ją olejem z suszonych pomidorów, który doda potrawie lekkiej kwaskowatości). Gdy będzie już dobrze rozgrzana, dodajemy czosnek i podsmażamy przez około 20 sekund (nie może zbrązowieć, w przeciwnym razie będzie gorzki), a następnie wrzucamy szpinak i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Gdy szpinak zmniejszy nieco swoją objętość, zestawiamy patelnię z palnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę na tartę o średnicy ok. 26 cm delikatnie natłuszczamy olejem za pomocą nasączonego ręcznika kuchennego (jeśli używamy formy z nieprzywierającą powłoką, pomijamy ten krok).
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem (możemy użyć również kulek ceramicznych lub fasoli), dzięki czemu nie wybrzuszy się podczas pieczenia. Spód wstawiamy do piekarnika na ok. 12 minut. Gdy będzie delikatnie podpieczony, wyjmujemy go i studzimy.
W miseczce rozbijamy dwa jajka i dobrze roztrzepujemy. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz i mieszamy. Jeśli chcemy, możemy dodać swoje ulubione przyprawy (np. odrobinę gałki muszkatołowej, która podkręci smak szpinaku). Na koniec wsypujemy starty ser i łączymy go z masą jajeczną.
Na podpieczonym spodzie układamy suszone pomidory, a następnie wykładamy szpinak. Wszystko zalewamy masą z żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut (masa powinna być ścięta, a wierzch nabrać lekko brązowego koloru). Pod koniec pieczenia możemy przykryć formę folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił.
Tartę z suszonymi pomidorami podajemy jeszcze ciepłą, pokrojoną na trójkątne kawałki. Świetnym dodatkiem do niej będą świeże warzywa, np. w formie sałatki greckiej.