4.46 (164)
Tuńczyk to przepyszna ryba - można ją smażyć, grillować, ale i jeść na surowo. Oto tatar z tuńczyka z awokado.
tuńczyk 100 g
korzeń imbiru 20 g
ogórek 150 g
kolendra 3 gałązki
awokado 1 szt.
dymka 1 szt.
sól 1 szczypty
pieprz 1 szczypta
limonka 1 szt.
sos ostrygowy 2 łyżki stołowe
sos rybny 1 łyżka stołowa
olej z pestek winogron 3 łyżki stołowe
Tuńczyka czyścimy z większych błon i kroimy w małą kostkę. Obrany imbir, ogórek wraz z natką kolendry i dymką ze szczypiorem kroimy w drobniutką kostkę. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wydobywamy ze środka miąższ, który kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy limonki.
Z sosu ostrygowego, rybnego, oleju z pestek winogron i soku z limonki przygotowujemy sos, przyprawiamy tuńczyka, mieszamy z imbirem, ogórkiem, kolendrą i dymką.; Tatara układamy na dnie metalowej foremki, na górze układamy tatara z awokado. Wykładamy na talerz do góry dnem tak, aby tuńczyk był na wierzchu. Dekorujemy drugą połówką limonki i listkami świeżej kolendry.
Porady
Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka