Torcik czekoladowy z kremem czekoladowym i truskawkami
Ocena:
4.51
(168)
1 godz. 30 min.
Idealny na przyjęcia czy inne okoliczności. Każdy torcik jest przeznaczony dla jednej osoby. :)
Składniki:
Składniki:
Na biszkopty:
◾4 jajka/4 eggs
◾1/5 szklanki mąki ziemniaczanej/ 1/5 glass of potato flour
◾0,5 szklanki mąki pszennej/ 0,5 glass of wheat flour
◾0,5 szklanki cukru/ 0,5 glass of sugar
◾1 łyżeczka cukru z wanilią/ 1 spoon of sugar with vanilla or vanilla extract
◾2 łyżki kakao/ 2 spoon of cacao powder
Na krem czekoladowy/ chocolate cream:
◾0,5 litra śmietany kremówki (36%)/ half a litre of whipping cream
◾1/4 do 1/2 szklanki cukru pudru/ 1/4 to 1/2 glass of icing sugar
◾serek mascarpone (250g)/ mascarpone
◾3 lub 4 łyżki kakao/ 3 or 4 spoon of cocoa powder
◾1 łyżka żelatyny/ 1 spoon of gelatin
Polewa ganache/ Ganache:
◾200 ml śmietany kremówki/ 200 ml whipping cream
◾100 g czekolady gorzkiej/ 100 gram of dark chocolate
◾50 g czekolady mlecznej/ 50 gramm of milk chocolate
Dodatkowo/ Extra:
◾opakowanie truskawek mrożonych, gdy jest sezon oczywiście świeże ;) / 1 packet of strawberries
◾dżem truskawkowy/ strawberries jam
◾2 cytryny/ 2 lemon
Torcik czekoladowy z kremem czekoladowym i truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie biszkoptu:
1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2.Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
3.Stopniowo dodajemy resztę cukru.
4.Do ubitej na sztywno białek dodajemy żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.
5.Przekładamy masę do małych foremek, użyłam do babeczek/muffinek; mozna tez skorzystać z foremek do sufletów (mogą być wyłożone papierem lub nasmarowane masłem/olejem i później obsypane bułka tartą lub maką pszenną) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.
6.Wykładamy z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy biszkopty są ostudzone można wyłożyć z formy.
7.Pokroić je na 2 części.
Przygotowanie kremu:
1.Do szklanki dodajemy 1 łyżkę żelatyny wraz z 3 łyżkami wody. Odstawiamy na 10 minut.
2.Do garnka dajemy żelatynę i rozpuszczamy ją na wolnym ogniu.
3.Ubijamy śmietanę z 1/2 szklanki cukru pudru.
4.Dodajemy mascarpone, kakao, żelatynę przestudzoną i miksujemy na bardzo wolnych obrotach.
Składanie torciku:
1.Przekrojone biszkopty nasączamy wyciśniętą cytryną wymieszaną z wodą i cukrem (ma być lekko kwaśne).
2.Na połowę biszkoptu smarujemy dżemem i przekrojonymi truskawkami.
3.Na truskawki kładziemy krem i kładziemy drugą połową biszkoptu.
Przygotowanie polewy:
1.Do garnka wlewamy śmietanę oraz połamaną czekoladę.
2.Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Cały czas mieszamy.