Przepis na tort czekoladowy z bananami udekorowany malinami.
Składniki:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
4 banany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
15 dag masła
1 i 1/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki kefiru
tłuszcz do formy
szklanka śmietany kremówki (36 proc.)
5 dag cukru pudru
maliny i starta gorzka czekolada do dekoracji
Tort czekoladowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej; przestudzić. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę zmiksować z masłem, cukrem, jajkami, kefirem, masą bananową i stopioną czekoladą.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Piec 45 min w temperaturze 180˚C.
Mikserem ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, posmarować ostudzone ciasto. Udekorować