0 (0)
Tort marchewkowy to wilgotne, a jednocześnie puszyste ciasto przełożone aksamitnym kremem śmietankowo-kokosowym. Pachnie przyprawami korzennymi (w mieszance nie może zabraknąć cynamonu), dzięki nim ma też właściwości rozgrzewające. Wielu osobom aromat ten kojarzy się z jesienią, ale ciasto można jeść przez cały rok. Taki pyszny i efektowny trójwarstwowy deser sprawdzi się na specjalne okazje. To też świetny sposób na przemycenie warzyw dzieciom. Przygotujcie zdrowy tort marchewkowy na urodziny bliskiej Wam osoby.
mąka pszenna 300 g
brązowy cukier 200 g
jajka 3 szt.
olej 230 ml
cukier waniliowy 8 g
proszek do pieczenia 3 g
soda oczyszczona 6 g
marchewka 300 g
ananas 100 g
orzechy włoskie 70 g
płatki migdałowe 30 g
wiórki kokosowe 80 g
przyprawa do piernika 8 g
cynamon 3 g
mleko kokosowe 400 ml
likier kokosowy 60 ml
cukier 200 g
serek śmietankowy 375 g
mascarpone 250 g
Krem: likier i mleko kokosowe (najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu – 20–22%) podgrzewamy w rondelku. Dosypujemy cukier. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Redukujemy miksturę przez około 30 minut lub do momentu, kiedy zgęstnieje i zyska konsystencję syropu. Studzimy. Do zrobienia bazy na krem możemy wykorzystać domowy likier kokosowy. W misie miksera umieszczamy serek śmietankowy i mascarpone. Ubijamy je na niskich obrotach, stopniowo dodając syrop. Ma powstać jednolity, gęsty krem. Wstawiamy go do lodówki.
ZjedzPięknie
Przygotowanie składników ciasta: marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Ananas kroimy w kostkę. Możemy wykorzystać produkt z puszki lub świeży owoc – trzeba najpierw pozbyć się jego pióropusza i skóry oraz wykroić z niego twardy trzon. Siekamy płatki migdałowe i orzechy włoskie (30 g zostawiamy do dekoracji). Umieszczamy w misce razem z wiórkami kokosowymi.
ZjedzPięknie
Ciasto marchewkowe: tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy pergaminem lub natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (ryb góra-dół). Łączymy sypkie składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, cynamon i przyprawę piernikową (polecamy przepis na domową przyprawę do piernika). W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z brązowym cukrem, aż staną się puszyste. Cienkim strumykiem dolewamy olej. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Za pomocą łyżki lub łopatki mieszamy wszystkie elementy: masę jajeczną, sypkie składniki i marchewkę z bakaliami. Przekładamy ciasto do foremki. Pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka.
ZjedzPięknie
Przekładanie tortu: całkowicie wystudzone ciasto dzielimy na 3 równe blaty. Możemy nasączyć je rumem, syropem z ananasów lub sokiem z pomarańczy. Przekładamy je dobrze schłodzonym kremem śmietankowo-kokosowym. Smarujemy nim także wierzch i boki deseru, tak żeby wyrównać wszystkie niedoskonałości. Wkładamy tort marchewkowy z mascarpone do lodówki na około 3 godziny. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
ZjedzPięknie
Dekoracja: na szczycie tortu układamy orzechy włoskie – posiekane lub podzielone na połówki. Możemy go ozdobić wstążkami z surowej marchewki. W tym celu wycinamy z niej bardzo cienkie plasterki za pomocą obieraczki lub mandoliny, a następnie formujemy w pętelki. Do ozdoby możemy również wykorzystać wiórki kokosowe, prażone płatki migdałów, skórkę pomarańczy lub posiekaną białą czekoladę.
ZjedzPięknie