Adobe Stock
4.52 (172)
Placek z malinami to sprawdzony i niezwykle prosty przepis. Ciasto zachwyca delikatnością. Ma puszyste i wilgotne wnętrze, a kwaskowe owoce zapewniają dawkę świeżości. Nie jest zbyt słodkie i pasuje na różne okazje. Zrobicie je w godzinę, a kiedy wystygnie, wystarczy posypać je cukrem pudrem. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na ciasto ucierane z malinami, które polubią dzieci i dorośli.
mąka pszenna 350 g
masło 100 g
jajka 3 szt.
cukier 120 g
proszek do pieczenia 8 g
ser z wiaderka 150 g
mleko 80 ml
maliny 400 g
Przygotowanie: jajka, ser i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Blaszkę o wymiarach 21x32 cm natłuszczamy lub wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Maliny delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser z wiaderka, mleko i masło. Mieszamy na wolnych obrotach miksera. Łączymy z suchymi składnikami za pomocą szpatułki.
Placek z malinami: przekładamy połowę masy do foremki. Umieszczamy na niej owoce. Przykrywamy je drugą częścią ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe maliny. Pieczemy placek przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu dekorujemy go cukrem pudrem.
Porady
- Puszysty placek z malinami możemy upiec w prostokątnej blaszce, tortownicy lub foremkach do muffinek. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety. Ciasto w formie miniporcji sprawdzi się na przyjęcie dla dzieci, a okrągły wypiek możemy podzielić na warstwy, przełożyć kremem i serwować jako tort urodzinowy.
- Owoce, których używamy do tego przepisu, są bardzo delikatne i z łatwością puszczają sok. Niektórzy mogą się zastanawiać, czy można piec maliny? Owszem, możemy bez obaw wykorzystać je do różnych deserów, które wymagają obróbki termicznej, takich jak crumble, tarty lub ciasta ucierane. Żeby się upewnić, że owoce nie uwolnią zbyt dużo wilgoci i nie opadną na dno wypieku, obtoczmy je w niewielkiej ilości mąki lub bułki tartej.
- Ser twarogowy i mleko sprawiają, że wypiek jest pulchny i wilgotny. Jeśli jednak chcemy zrobić bardzo szybki placek z malinami, możemy pominąć te składniki. Podstawowy przepis na ciasto ucierane wymaga użycia jedynie mąki, jajek, cukru, masła i proszku do pieczenia.
- Ciasto ucierane z malinami zyska ciekawy charakter, jeśli dodamy do masy aromat lub cukier waniliowy. Możemy też wzbogacić ją szczyptą cynamonu. Wierzch placka, zwłaszcza kiedy podajemy go podczas spotkania na świeżym powietrzu, warto ozdobić zielonymi listkami mięty lub jadalnymi kwiatami.
- Poza sezonem na świeże owoce możemy zrobić ciasto z mrożonych malin. Pamiętajmy, żeby ogrzać je wcześniej do temperatury pokojowej, odsączyć z nadmiaru wody, a dopiero potem dodać do placka.
- Placek ucierany z malinami najlepiej przechowywać na przykrywanej paterze. Ciasto nie wysuszy się wtedy zbyt szybko. Klosz dodatkowo ochroni wypiek przed muszkami owocówkami.
Podstawowy przepis na ciasto z malinami jest niezwykle prosty i nie wymaga wiele dodatków, żeby pięknie prezentować się na stole nakrytym do podwieczorku w ciepłe, letnie dni. Wypiek wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Jeśli chcemy jednak nieco urozmaicić prosty ucierany placek z malinami, sprawdzą się takie dekoracje jak:
Szybkie ciasto z malinami powstaje przede wszystkim dzięki mące, która stanowi podstawę tradycyjnych wypieków. Domowi cukiernicy od zawsze używali mąki pszennej bogatej w gluten. Składnik ten sprawia, że placek jest wyrośnięty, puszysty i sprężysty, a do tego ma delikatny, neutralny smak. Co w takim razie mają zrobić osoby chorujące na celiakię lub unikające produktów zbożowych z powodu różnych preferencji dietetycznych? Istnieje kilka sposobów na ciasto malinowe bez glutenu. Można wykorzystać na przykład:
Sezon na maliny trwa od lipca do września. W tym czasie robimy różne wypieki, desery i przetwory, żeby jak najdłużej cieszyć się smakiem kwaskowych owoców. Ciasto ucierane z malinami to jeden z najprostszych pomysłów na wykorzystanie plonów lata, ale można też upiec takie słodkości jak:
Jeśli nie macie ochoty na skomplikowane wypieki i zastanawiacie się, co można zrobić z malin na szybko, świetnie sprawdzi się szybki placek ucierany. Błyskawiczny deser otrzymamy także, jeśli zapieczemy owoce pod kruszonką. Miłośnikom puszystych ciast polecamy też prosty biszkopt z malinami.