4.45 (183)
Orzechowe ule to efektowne ciasteczka bez pieczenia, które nazwę zawdzięczają swoim kształtom. Przypominają pszczele domki dzięki specjalnej foremce. Wbrew pozorom nie zawierają miodu, za to na masę z orzechów włoskich składa się spora ilość cukru pudru. Ciasteczka wypełnia słodki krem maślany. Często zawiera ajerkoniak, ale my proponujemy przepis na ule orzechowe bez alkoholu. Sprawdźcie, jak je zrobić.
orzechy włoskie 200 g
cukier puder 250 g
jajka 1 szt.
wafle 4 szt.
masło 50 g
mleko skondensowane 15 ml
wanilia 2 g
Masa: oddzielamy białko od żółtka. Przesiewamy 200 g cukru pudru przez gęste sitko, żeby pozbyć się grudek. Mielimy orzechy włoskie za pomocą malaksera lub młynka do kawy. Możemy też wykorzystać blender, ale pamiętajmy, że w urządzeniu o dużej mocy szybko oddzieli się od nich tłuszcz. Inną opcją jest posiekanie orzechów i dokładne zmiażdżenie ich w moździerzu. Umieszczamy je w misce razem z cukrem pudrem i białkiem. Ucieramy na jednolitą masę łyżką lub za pomocą miksera z końcówką do mieszania kruchego ciasta.
ZjedzPięknie
Formowanie uli: odrywamy kawałek masy orzechowej, obtaczamy ją w cukrze pudrze i wylepiamy nią foremkę. Robimy wgłębienie w środku, do którego nałożymy później masę. Możemy użyć w tym celu trzonka drewnianej łyżki. Uformowane ciastka ule orzechowe wstawiamy do lodówki, żeby zastygły. Wyjdzie nam około 35 sztuk.
ZjedzPięknie
Krem: ucieramy miękkie masło z 50 g cukru pudru do czasu, kiedy powstanie jasna, jednolita, puszysta masa. Dodajemy mleko skondensowane i wanilię (lub prawdziwą esencję waniliową). Miksujemy do połączenia składników. Żeby ziarenka uwolniły jak najwięcej aromatu, możemy je wcześniej podgrzać w mleku i wystudzić. Tradycyjne ule orzechowe często nadziewane są masą z ajerkoniakiem. W naszym przepisie nie jest potrzebny likier jajeczny – wypełnienie i bez niego jest gęste, kremowe i pachnie wanilią.
ZjedzPięknie
Wafle: wycinamy w kółka o rozmiarze, który pasuje do średnicy podstawy naszych uli. Jeśli nasza foremka nie jest wyposażona w element do wydrążania z wykrawaczem, możemy wykorzystać mały nożyk lub metalowy pierścień. Wafle tortowe można zastąpić papierem opłatkowym.
ZjedzPięknie
Wypełnienie uli: przekładamy krem do rękawa cukierniczego. Odcinamy końcówkę nożyczkami. Możemy też wykorzystać zwykły woreczek strunowy, jeśli nie dysponujemy specjalistycznymi akcesoriami cukierniczymi. Wyciskamy masę do wewnątrz uli, które zdążyły w tym czasie zastygnąć w lodówce. Usuwamy nadmiar kremu u podstawy i wyrównujemy ją.
ZjedzPięknie
Podanie: zamykamy orzechowe ule krążkami z wafelków i układamy na płaskim talerzu lub paterze do ciasta. Przechowujemy w lodówce (przez maksymalnie 5 dni) i zawsze serwujemy po schłodzeniu. Ule można też wypełnić kremem czekoladowym (takim jak gianduia) lub masą kokosową.
ZjedzPięknie