Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska Zdjęcia: Artur Rogalski
4.41 (205)
Wegańskie ciasto makowe z pomarańczami i inne słodkości to propozycje nie tylko dla wegan. I choć przygotowanie wypieków bez produktów odzwierzęcych początkowo może wydawać się trudne, z odpowiednim przepisem na pewno się uda. Warto wypróbować przepisy przed świętami czy spotkaniami, na których będą weganie lub po prostu chcemy przetestować, jak smakuje wegańskie ciasto makowe z pomarańczami.
pomarańcze 2 szt.
cukier 300 g
woda 300 ml
olej 1 łyżka stołowa
mąka 350 ml
margaryna 75 g
cukier 200 g
mleko sojowe 200 ml
sok pomarańczowy 70 ml
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mak 3 łyżki stołowe
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
Na karmelizowane pomarańcze: Pomarańcze sparzamy i bardzo cienko kroimy. Wodę podgrzewamy z cukrem na patelni na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W karmel wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 min, aż pomarańcze będą miękkie. Odcedzamy i odkładamy.
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 20 cm i wysokim brzegu (przynajmniej 8 cm) smarujemy olejem. Plastrami pomarańczy wykładamy dno i brzegi tortownicy tak, aby lekko na siebie zachodziły.
Mąkę, margarynę, cukier, mleko sojowe, sok pomarańczowy i wanilię umieszczamy w naczyniu urządzenia miksującego. Ubijamy przez 1 min za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż masa będzie kremowa. Dodajemy mak i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy z pomarańczami.
Pieczemy 50–55 min, aż będzie złotobrązowe i sprężyste w dotyku. Przetestujmy, wbijając patyczek w ciasto. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Odwracamy ciasto, aby pomarańczowe plastry były na wierzchu.
Porady
Do przygotowania przepisu wykorzystujemy:
- do ciasta wegańską margarynę
- drobny cukier
- drobno posiekaną skórkę pomarańczową