www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Oponki wegańskie to odsłona klasycznego karnawałowego deseru, którym mogą delektować się osoby na diecie roślinnej lub bezlaktozowej. Dobra informacja dla alergików – w przepisie nie ma jajek ani orzechów. Te apetyczne pączki z dziurką smaży się tradycyjnie, na głębokim tłuszczu, i obtacza w drobnym cukrze, kiedy są jeszcze ciepłe. Są rumiane, puszyste i delikatnie pachną wanilią. Sprawdźcie nasz przepis na wegańskie oponki.
mleko owsiane 150 ml
wegańskie masło 4 łyżki stołowe
esencja waniliowa 1 łyżeczka
drożdże 7 g
cukier drobny 85 g
mąka pszenna 225 g
sól morska 0.5 łyżeczki
olej 1 l
Ciasto: podgrzewamy w rondelku mleko owsiane, esencję waniliową i tłuszcz roślinny (w sklepach z żywnością ekologiczną można kupić margarynę wegańską do wypieków bez oleju palmowego). W dużej misce mieszamy suche drożdże, 35 g cukru (3 łyżki), mąkę i sól. Wlewamy przestudzoną zawartość rondelka. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, a następnie przenosimy na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniatamy przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do posmarowanej olejem miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1–2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Formowanie: wyjmujemy wyrośnięte ciasto na powierzchnię roboczą i przez chwilę je ugniatamy (spowoduje to usunięcie części pęcherzyków powietrza). Dzielimy na 10 równych części. Formujemy z nich w dłoniach gładkie kulki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, pozostawiając między nimi dużo miejsca. Następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut do 1 godziny, aż ciasto ponownie podwoi swoją objętość.
Smażenie: napełniamy duży garnek olejem do 2/3 wysokości. Podgrzewamy tłuszcz do 180°C lub do momentu, gdy wrzucony do niego kawałek chleba zarumieni się w ciągu 30 sekund. Używamy wykrawacza o średnicy 1 cm, żeby usunąć środek każdej porcji ciasta. Smażymy oponki wegańskie partiami, przez 30 sekund z każdej strony, aż staną się puszyste i rumiane. To samo robimy z wykrojonymi wcześniej kulkami.
Podanie: przekładamy wegańskie pączki z dziurką na talerz wyłożony papierem kuchennym, żeby lekko odsączyć je z tłuszczu, a następnie od razu wrzucamy do miseczki z drobnym cukrem. Obtaczamy je w słodkiej posypce i serwujemy, kiedy są jeszcze ciepłe.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vegan-doughnuts