www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują to podkręcona wersja puszystego, sycylijskiego wypieku. Jego wierzch zdobi aksamitny krem pachnący cytrusami i słoneczny miąższ egzotycznego owocu passiflory. To idealny deser na przywołanie wiosennych dni. Podpowiadamy, jak zrobić szybkie ciasto pomarańczowe z kremem z mascarpone. Sprawdzi się zarówno na podwieczorek na tarasie, jak i spotkanie rodzinne.
masło 150 g
cukier drobny 150 g
jajka 3 szt.
mąka pszenna 150 g
proszek do pieczenia 5 g
pomarańcze 1 szt.
mascarpone 250 g
cukier puder 10 g
sok pomarańczowy 60 ml
ekstrakt waniliowy 5 ml
marakuja 2 szt.
Wyjmujemy jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy robić ciasto pomarańczowe z kremem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia formę do ciasta o wymiarach 20x24 cm. Sparzamy pomarańczę. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy z niej sok.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy masło z drobnym cukrem do wypieków na jasną i puszystą masę, a następnie pojedynczo dodajemy do niej jajka. Kiedy będzie już jednolita, łączymy ją z suchymi składnikami – szpatułką lub mikserem ustawionym na niskie obroty. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy.
Wlewamy masę do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy przez 25 minut na złoty kolor. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe. Wbity w środek szpikulec powinien wyjść czysty.
Wyciągamy ciasto z piekarnika. Odkładamy je na żaroodporną podkładkę na 5 minut, a następnie wyjmujemy z formy. Ostrożnie odrywamy pergamin od spodu i boków. Pozostawiamy biszkopt pomarańczowy do ostygnięcia na kratce cukierniczej. Dzięki temu nie zaparzy się i pozostanie pulchny.
Kiedy ciasto pomarańczowe stygnie, przygotowujemy krem. Ubijamy serek mascarpone z cukrem pudrem, 60 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) i ekstraktem waniliowym na gładką, aksamitną masę. Rozkrajamy marakuje i wydrążamy z nich miąższ. Połowę dodajemy do kremu.
Rozprowadzamy krem na całkowicie wystudzonym placku. Dekorujemy pozostałym miąższem z owoców. Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują można dodatkowo ozdobić startą skórką cytrusową lub listkami mięty.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/orange-passion-fruit-traybake