Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 4–5 godzin
Pieczenie: 20–25 minut
Porcja: 305 kcal
Składniki na 12 porcji
Składniki:
CIASTO :
1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
12 dag zimnego masła
2 łyżki cukru
jajko
tłuszcz do formy
MASA:
2 łyżeczki żelatyny
2 żółtka
5 łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
150 ml białego wina
20 dag twarogu
200 ml śmietany
50 dag jasnych i ciemnych winogron
szczypta soli
Zielony sernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Zrobić wgłębienie, włożyć pokrojone masło, jajko i wlać około 30 ml ciepłej wody. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę.
Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Chłodne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę kształtując boki. Papier do pieczenia położyć na cieście, wysypać suchą fasolę lub groch. Piec 20–25 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć z pieca, usunąć warzywa strączkowe oraz papier do pieczenia.
Masa: żółtka zmiksować w kąpieli wodnej z cukrem, sokiem z cytryny i winem na puszysty krem. Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wody. Podgrzać, aż się całkowicie rozpuści. Jeszcze ciepłą dodać do kremu i nad parą dalej ubijać dodając kolejno skórkę z pomarańczy oraz twaróg.
Odstawić na około 1 godzinę do lodówki, od czasu do czasu zamieszać. Gdy krem zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno śmietanę i wymieszać.
Połową kremu wysmarować ciasto. Winogrona umyć i osuszyć. Około 2/3 winogron wyłożyć na krem i delikatnie wgnieść w masę, posmarować pozostałym kremem. Odstawić na około 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem udekorować pozostałymi winogronami.