Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 15 minut Porcja: 440 kcal
Składniki:
4 duże ziemniaki
25 dag fasoli z puszki
2 łyżki oleju
15 dag mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki keczupu
1/2 łyżeczki chili w proszku
10 dag startego łagodnego sera (np. gouda)
2 łyżki natki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
łyżeczka soku z limonki
tłuszcz do formy
sól, pieprz
Ziemniaki zapiekane z mięsem i fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odlać. Mięso przesmażyć na oleju. Wymieszać z keczupem, fasolą i serem, przyprawić sproszkowanym chili, solą i pieprzem.
■ Ziemniaki odlać, osuszyć i przepołowić wzdłuż. Lekko wydrążyć, wypełnić farszem mięsno-fasolowym. Ułożyć w natłuszczonej formie.
■ Piec 15 min w temperaturze 200°C. Natkę wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Ziemniaki podawać z dipem pietruszkowym.