Getty/iStock
4.53 (200)
Zupa jagodowa to szybki pomysł na lekki obiad w sezonie na owoce leśne. Ma doskonały ciemnoróżowy kolor, którego intensywność zależy od ilości śmietany. Tradycyjnie przygotowujemy ją z cukrem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Możemy jednak zmieniać przepis zgodnie z własnym gustem i preferencjami. Zupę jagodową najczęściej serwujemy na zimno z drobnym makaronem.
jagody 500 g
cukier 50 g
wanilia 1 szt.
cynamon 2 g
goździki 4 szt.
sól 5 g
makaron 200 g
mąka ziemniaczana 5 g
śmietana 30% 100 ml
Jagody: myjemy pod bieżącą zimną wodą i przekładamy do garnka.
Gotowanie zupy: dodajemy cukier, wlewamy 1 litr wody i wstawiamy do zagotowania.
Przyprawy: laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy małej łyżeczki wyłuskujemy ziarenka. Dodajemy do zupy nasiona i laskę wanilii, a także cynamon oraz goździki. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 15 min.
Makaron: wrzucamy do osobnego garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czym odcedzamy na sitku.
Zagęszczanie: w osobnym naczyniu, w 50 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ją do gotującej się zupy i mieszamy do połączenia składników. Gotujemy przez 2 min, po czym zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia.
Podanie: zupę jagodową jemy na zimno z makaronem i śmietaną.
Porady
- Do zupy jagodowej najlepszy będzie makaron typu kolanka, świderki lub muszelki.
- W wersji light pomijamy śmietanę lub zamiast niej dodajemy jogurt naturalny.
- Zamiast mąki ziemniaczanej możemy dodać kisiel owocowy, np. o smaku wiśniowym.
- Możemy także całkowicie zrezygnować z mąki – jednak wtedy zupa jagodowa będzie o wiele bardziej wodnista.
- Żeby danie nie tylko doskonale smakowało, ale także wyglądało efektownie, możemy położyć na wierzchu bitą śmietanę lub kremowy serek waniliowy.
- W wersji wegańskiej kremówkę zastępujemy śmietaną z mleka kokosowego.
Zgodnie z naszym bazowym przepisem, do zupy jagodowej najczęściej podawany jest makaron. Wychodząc jednak naprzeciw oczekiwaniom tych, którzy lubią eksperymentować z dodatkami, przygotowaliśmy listę zamienników:
Przepis pochodzi z terenów, na których naturalnie występują owoce, czyli z Europy Wschodniej i Skandynawii. Zazwyczaj zupa przygotowywana jest w sezonie na jagody, czyli w środku lata. Jednak możemy ugotować ją także z owoców mrożonych, żeby cieszyć się jej pysznym smakiem przez cały rok.
W Szwecji zupa z jagodami znana jest jako blåbärssoppa i jest popularnym daniem na midsommar, czyli Noc Świętojańską. W zależności od regionu i okazji podawana jest jako:
Żeby przygotować gładki krem jagodowy, należy zblendować gotową zupę, a następnie przetrzeć ją przez sitko. Mieszamy ją ze śmietaną lub mlekiem kokosowym i podajemy z wybranymi dodatkami:
Z kolei, żeby dodać świeżości i aromatu możemy położyć na wierzchu kilka listków mięty.