4.5 (182)
Kolorowa zupa pełna warzyw to najprostszy i bardzo przyjemny sposób na obiad - szczególnie wiosną i latem. Tym razem polecamy zupę jarzynowa z pokrzywami!
masło 30 g
czosnek 2 ząbki
groszek zielony 250 g
por 1 szt.
marchewka 1 pęczek
ziemniaki 4 szt.
pokrzywa 500 g
brokuły 1 szt.
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 6 g
pieprz 3 g
Przygotowanie składników: marchewkę i ziemniaki obieramy. Kroimy w talarki i kostkę. Pokrzywy przelewamy wrzątkiem na sicie i siekamy. Pora tniemy w cienkie plasterki. Obrany czosnek rozgniatamy nożem.
Smażenie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2–3 łyżki masła. Wrzucamy czosnek. Kiedy mocno zapachnie, dokładamy marchew, ziemniaki i pora. Przesmażamy przez 1–2 min, mieszając, aby się nie przypaliły.
Zupa jarzynowa: zalewamy podsmażone warzywa 5 szklankami wody. Wsypujemy trochę soli i pieprzu. Zagotowujemy. Po 5 min dodajemy podzielony na różyczki brokuł. Gotujemy ok. 8 min. Wsypujemy groszek. Gotujemy jeszcze 2–3 min. Na koniec dodajemy pokrzywy. Po raz ostatni doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Porady