Kasza jaglana jest zdrowa i często gości w mojej kuchni,ale do zupy dodałam ją po raz pierwszy
Składniki:
2 patisony (około 800 g)
1 cukinia (około 400 g)
1 szklanka kaszy jaglanej
ugotowana marchewka
1 ½ litra rosołu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki śmietany
pieprz kolorowy świeżo mielony
pieprz ziołowy
tymianek świeży lub suszony
ząbek czosnku
tłuszcz do smażenia
Zupa z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cukinię i patisony obieramy
oczyszczamy z nasion
kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy tłuszcz
wrzucamy patisony i cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie rozcieramy blenderem. Marchewkę kroimy w kostkę
wrzucamy do roztartej cukinii
zalewamy rosołem
dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy
pietruszkę
przeciśnięty przez praskę czosnek
przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupy dajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.