Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.49 (185)
Zuppa inglese to deser wywodzący się z kuchni włoskiej. Przypomina wyglądem brytyjski deser trifle. Zuppa inglese powstaje na bazie żółtek, cukru, podłużnych biszkoptów i ubitej kremówki. Aromatycznym dodatkiem do deseru jest rum, esencja waniliowa oraz likier migdałowy. Składniki do zuppa inglese układane są warstwowo, więc idealnie zaprezentują się w szklanym naczyniu. Spróbujcie przygotować zuppa inglese na rodzinny podwieczorek.
żółtko 5 szt.
cukier 150 g
mąka 50 g
mleko 500 ml
esencja waniliowa 0.5 łyżeczki
gorzka czekolada 125 g
amaretto 125 ml
rum 125 ml
woda 60 ml
biszkopty 20 szt.
śmietana kremówka 250 ml
Porady
W przepisie na zuppa inglese wykorzystano:
- startą gorzką czekoladę
- likier migdałowy (amaretto)
- podłużne biszkopty
- ubitą śmietankę kremówkę 36 %
Zamiast bitej śmietany na wierzchu zuppa inglese można rozkruszyć migdały, orzechy lub drobne bezy.
Oryginalnie deser zuppa inglese pochodzi z terenów włoskiej Modeny. Przyjęło się, że po raz pierwszy deser został wymieniony przez księcia władającego Ferrarą. Jego kucharze mieli za zadanie odtworzyć smakołyk przypominający angielski trifle. W XVI wieku książę był częstym gościem na dworze królowej Elżbiety i zapragnął jeść tak jak ona. Chcąc wykonać deser zuppa inglese należy zacząć od upieczenia biszkoptu albo idąc na skróty stosować podłużne biszkopty tzw. lady fingers. Biszkopt lub biszkopty nasączane są likierem: najczęściej ziołowym lub migdałowym. Następnie warstwy ciasta przekładane są kremem cukierniczym, który jest rodzajem budyniu. Krem wytwarzany jest na bazie żółtek, pełnotłustego mleka, cukru, esencji waniliowej. Całość zagęszcza się odrobiną mąki. Zuppa inglese aromatyzowana jest skórką cytrynową. Na wierzchu zuppa inglese kładzie się kleksy bitej śmietany i wierzch posypuje startymi kawałkami czekolady. Włoskie zuppa inglese także bywa ozdabiane posiekanymi migdałami albo kawałkami pokruszonej bezy.
Włoskie lodziarnie w swoim repertuarze często mają zuppa inglese, jako jeden z oferowanych smaków. Nazwa zuppa inglese to nawiązanie do włoskiego słowa oznaczającego „zatapiać”. Odnosi się ona do maczania biszkoptów w rozkosznie smakującym likierze.