4 (2)
Ciasto bananowe bez pieczenia to szybki deser na zimno z kilku prostych składników. Jego spód tworzą biszkopty, a wnętrze – owoce zamienione w kremową masę z utartym masłem. Wierzch dekoruje pomarańczowa galaretka. Słodycz ciasta idealnie balansują kwaskowe, cytrusowe nuty smakowe. Można podać je z rozetką z bitej śmietany lub po prostu udekorować listkami mięty. Przepis na bananowiec bez pieczenia przyda się na podwieczorek lub atrakcyjny torcik dla dziecka.
biszkopty 120 g
banany 5 szt.
masło 150 g
żółtko 1 szt.
cukier puder 50 g
galaretka cytrynowa 140 g
galaretka pomarańczowa 70 g
woda 750 ml
Galaretka cytrynowa: rozpuszczamy ją w 500 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, żeby cały proszek się rozpuścił. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Możemy też wykorzystać galaretkę krystaliczną o dowolnym smaku, na przykład truskawkowo-waniliowym.
Make eat easy
Banany: obieramy (4 sztuki, jeden owoc odkładamy na później) i rozgniatamy widelcem. Możemy też rozdrobnić je za pomocą ręcznego blendera lub zetrzeć na tarce. Najlepiej sprawdzą się średnio dojrzałe banany. Wybierajmy owoce bez ciemnych plamek, żeby masa miała jasny, jednolity kolor.
Make eat easy
Masło: ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem na gładką, kremową masę. Pamiętajmy, żeby zarówno masło, jak i jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Białko możemy wykorzystać później do lukru królewskiego lub dorzucić do omletu z owocami. Przydaje się też do smarowania wypieków, żeby miały błyszczące wykończenie.
Make eat easy
Masa: w dużej misce łączymy masę maślaną, rozgniecione banany i wystudzoną galaretkę cytrynową. Miksujemy do połączenia składników. Układamy okrągłe biszkopty na dnie tortownicy. Jeśli jest taka potrzeba, możemy je połamać, żeby pokryć całą powierzchnię foremki. Wylewamy masę na spód. Wkładamy ciasto bananowe bez pieczenia do lodówki na 45 minut.
Make eat easy
Wierzch ciasta: rozrabiamy galaretkę pomarańczową w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ostatni banan kroimy w plasterki. Rozkładamy je na dobrze schłodzonej masie. Wylewamy galaretkę na wierzch. Ponownie wstawiamy deser do lodówki.
Make eat easy
Podanie: dopiero kiedy ciasto z bananami bez pieczenia całkowicie stężeje, dzielimy je na porcje. Warto użyć w tym celu noża z rozgrzanym ostrzem, żeby ukroić kawałki o równych krawędziach. Deser możemy podać z bitą śmietaną i udekorować listkiem mięty lub prażonymi płatkami migdałów.
Make eat easy