Przepisy z czerstwym chlebem

Czerstwy chleb – dlaczego powstaje?
Chleb po upieczeniu zaczyna mieć kontakt z powietrzem. Woda z pieczywa zaczyna się ulatniać i sprawiać, że pieczywo się wysusza. Skrobia zawarta w chlebie zaczyna się krystalizować w efekcie dając suche bochenki. W zależności od rodzaju mąki z jakiej wypieczony został chleb, jej jakości, a nawet sposobu wytwarzania proces czerstwienia może przebiegać w różny sposób.
Jak zapobiec czerstwieniu chleba?
Najprostszym sposobem na przedłużenie świeżości chleba jest wstawienie do torebki ćwiartki świeżego jabłka albo wstawienie do chlebaka połówki obranego ziemniaka. Przez to miąższ i skórka chleba będą dłużej miękkie i apetyczne. Jednak powinniśmy się wystrzegać umieszczania chleba w lodówce. Taki krok spowoduje szybsze pleśnienie bochenka.

Polecane przepisy