Kupiłam pierwszego w swoim życiu homara.. teraz wiem czym sie tak wszyscy zachwycaja ;)
Składniki:
homar - u mnie taki mini wiec powinno byc po 1 na osobę
woda do ugotowania
sol
masełko roztopioneó
cytryna
bagietka plus białe wino
Homar - pierwsze starcie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kupiłam pierwszego w swoim życiu homara.. no takiego mini homara w ramach Dni Luksusu w Lidlu :) jako ze od dawna mnie korciło co to takiego jak to smakuje i nad czym ten swiat sie tak zachwca nie zastanowialam sie ani chwili , zreszta cena była przystepna. Potem nastapiło kilka dni zagwozdki co z nim zrobic, jak go przyrzadzic. dzieki pomocy na necie wczoraj odbyła sie uroczysta degustacja.
Homar był zamrozony w slonej wodzie ale juz ugotowany. rozmrozilam go przez noc, nastepnie zagotowałam duzy garnek wody z sola, wrzucilam homara na 5 minut, wyjełam i przeprowadziłam sekcje chirurgiczna, wg instrukcji z netu co sie je i jak sie go kroi, wiec ostrym nozem został przekrojony i spalaszowany wraz z córka, ja z roztopionym maselkiem ona z skrapiajac sobie cytryna. Szkoda ze był malutki i była to raczej jego namiastka niz prawdziwe jedzenie.
Jak na pierwszy raz ok, mamy ochote na wiecej ale juz w prawdziwej restauracji pod warunkiem ze obrabuje bank;) jako ze lubimy rozne nowosci i owoce morza zasmakował nam. Maz jako przeciwnik wszelkich owoców morza okazał zaintersowanie homarem przed jego gotowaniem a na czas jedzenia wyniosł sie ostentacyjnei z kuchni. Tak wiec pierwsze koty za płoty homr jest pychota tylko czemu w polsce tyle kosztuje ;(