4.13 (237)
Marynata do karkówki sprawia, że mięso zyskuje dodatkowy smak, a do tego jest wyjątkowo kruche i soczyste. Będzie odpowiednia do karczku grillowanego, smażonego i pieczonego. Najlepsza wyjdzie, jeśli poddacie ją 12-godzinnej maceracji. Podajemy przepisy na 4 marynaty do karkówki: miodowo-musztardową, pomidorowo-musztardową, jogurtową i teriyaki w orientalnym stylu. Postawcie na jedną lub zróbcie wszystkie.
MARYNATA MIODOWO-MUSZTARDOWA
musztarda 60 g
miód 50 g
sok z cytryny 15 ml
oliwa z oliwek 60 ml
czosnek 2 ząbki
sól 0.5 łyżeczki
słodka papryka 2 g
MARYNATA POMIDOROWO-MUSZTARDOWA
ketchup 20 g
musztarda 20 g
czosnek 3 ząbki
olej 60 ml
tymianek 8 g
sól 6 g
pieprz 0.5 łyżeczki
słodka papryka 4 g
papryka ostra 4 g
MARYNATA JOGURTOWA
jogurt naturalny 200 g
musztarda 20 filiżanki
sól 6 g
pieprz 0.5 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt.
MARYNATA TERIYAKI
miód 50 g
sos sojowy 125 ml
ocet ryżowy 30 ml
czosnek 3 ząbki
imbir
brązowy cukier 20 g
olej sezamowy 30 ml
Marynata miodowo-musztardowa: 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, przekładamy go do miseczki. Dokładamy do niej też 60 g musztardy, 50 g miodu (najlepiej płynnego, łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami, w razie czego można go lekko podgrzać, żeby uzyskał pożądaną konsystencję), dolewamy 15 ml soku z cytryny i 60 ml oliwy. Dosypujemy jeszcze 6 g soli (1 łyżeczka), pół łyżeczki czarnego pieprzu i szczyptę słodkiej papryki. Dokładnie mieszamy.
wero.ugc
Marynata pomidorowo-musztardowa: 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, świeże liście tymianku siekamy. Dodajemy do miseczki. Dokładamy też 20 g ketchupu łagodnego, 20 g musztardy, 60 ml oleju, 6 g soli, pół łyżeczki pieprzu i po 4 g papryki słodkiej i ostrej (po łyżeczce). Mieszamy do połączenia składników.
wero.ugc
Marynata teriyaki: 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, kawałek imbiru (1 cm) obieramy i ścieramy na tarce. Trafiają do jednej miseczki, razem z 50 g miodu płynnego (można podgrzać), 125 ml sosu sojowego, 30 ml octu ryżowego, 20 g cukru brązowego i 30 ml oleju sezamowego. Wystarczy wszystko wymieszać.
wero.ugc
Marynata jogurtowa: 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Do naczynia wkładamy 200 g jogurtu naturalnego (może być też typu greckiego), 20 g musztardy sarepskiej (lub ostrzejszej, np, z kawałkami chili), 6 g soli i pół łyżeczki pieprzu. Będzie gotowa po wymieszaniu.
wero.ugc
Wybieramy marynatę do karkówki, która najbardziej nam odpowiada - można oczywiście zrobić wszystkie 4 i zanurzyć w nich mięso w oddzielnych pojemnikach. Plastry możemy leciutko rozbić, nacieramy je i odkładamy do lodówki na min. 12 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania). Potem możemy przyrządzić karczek na grillu lub w piekarniku.
wero.ugc
Porady
- Jeśli planujemy zrobić karkówkę na grillu lub patelni – kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm.
- W przypadku karkówki z piekarnika można zamarynować mięso w całości.
Sposobów na marynowanie mięsa jest o wiele więcej. Poniżej kilka wybranych propozycji:
Zamarynowane mięso po obróbce termicznej jest kruche i soczyste w środku. Możemy ją przygotować na trzy sposoby:
Marynata do karkówki sprawdzi się także do innych mięs z grilla oraz dań wegetariańskich. Możemy ją wykorzystać do przygotowania: