czekolada 150 g
masło 125 g
żółtko 5 szt.
białka 4 szt.
cukier 150 g
mąka pszenna 70 g
orzechy mielone 60 g
sól 1 szczypta
imbir 1 łyżeczka
jeżyny 250 g
cukier 40 g
rozmaryn 1 gałązki
sok z cytryny 1 łyżka stołowa
agar 1 łyżeczka
owoce leśne 400 g
cukier 70 g
jajka 2 szt.
żółtko 3 szt.
masło 150 g
śmietanka 400 g
żelatyna 2 łyżeczki
likier porzeczkowy 200 ml
masa maślana 2 szklanki
Porady
W przepisie likier porzeczkowy to creme de cassis. Wykorzystano również 2 cm korzenia imbiru.
Przepis na masę maślaną
4 białka jajek L
240 g cukru
320 g miękkiego masła
szczypta soli
Do metalowej lub szklanej miski wbij białka, wsyp cukier oraz szczyptę soli. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą, uważając, żeby woda nie dotykała miski. Cały czas mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Białka przelej do misy miksera i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej i wystudzonej piany. Trwa to 10‒15 minut. Zacznij dodawać masło, kawałek po kawałku, możesz zmienić końcówkę na mieszająco-ucierającą. Ubijaj, aż krem wyraźnie zgęstnieje, a po przechyleniu miski nie będzie z niej spływał.