4.45 (155)
Młode liście ogórecznika sa używane jako przyprawa do sałatek, zup i innych dań. Smakiem i zapachem przypominają ogórki. Wypróbuj, jak smakują w bulionie z rukolą i parmezanem.
ogórecznik 0.5 l
rukola 200 g
dymka 2 szt.
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 30 ml
białe wino 190 ml
bulion warzywny 1 l
parmezan 80 g
sól 5 g
pieprz 3 g
makaron tagliatelle 400 g
Ogórecznika i rukolę drobno kroimy. Dymki i czosnek siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy czosnek i dymki. Dorzucamy całą zieleninę, mieszając dusimy.
Kiedy trochę zmięknie, wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3–5 min, aż odparuje alkohol.
Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Mieszamy z parmezanem (60 g), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z tagliatelle, posypujemy dodatkowo parmezanem.
Porady
Zobacz też: Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą