Nie da się ukryć, że w polskiej kuchni prym wiodą dania mączne - jak pierogi, pyzy, knedle, kluski śląskie, leniwe albo kopytka. Wszystkie te potrawy są proste do zrobienia, składają się ze stosunkowo tanich składników, każdemu smakują i można je przyrządzić na różne sposoby. Każdy z nas ma swoje ulubione, jedni przepadają za pyzami, inni zajadają się kluskami śląskimi.
Sposób na kluski leniwe bez gotowania
Ekspresowe do zrobienia i bardzo smaczne są kluski leniwe, zwane też leniwymi pierogami. Wystarczy tylko dobrej jakości twaróg, jajka, mąka i szczypta soli. W kilka minut ciasto jest gotowe i można je podzielić na kluski, które później lądują w garnku z gorącą wodą. Wystarczy chwila i już można podawać - najlepiej z masłem, cukrem oraz cynamonem albo śmietaną z cukrem. Ale kluski leniwe można zrobić w jeszcze jeden sprytny sposób i nawet nie trzeba będzie wyciągać garnka z szafki.
Wystarczy, że podsmażycie je na tłuszczu na patelni. W ten sposób zrobione kluski są rumiane, cudownie chrupią i mają piękny zapach. Są pyszne zarówno na słodko, jak i na słono. Wypróbujcie poniższy przepis i spróbujcie ich w takim wydaniu.
Przepis na kluski leniwe inaczej
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Za pomocą praski do ziemniaków zmielcie twaróg. Można to też zrobić blenderem albo wykorzystać maszynkę do mięsa.
- Podgrzejcie masło i gdy lekko ostygnie, wlejcie je do twarogu. Wymieszajcie.
- Oddzielcie żółtka od białek. Dodajcie żółtka do twarogu, wymieszajcie, a następnie wsypcie sól, cukier i mąkę. Mieszajcie do połączenia składników.
- Teraz w osobnej misce ubijcie białka na sztywną pianę. Dodajcie ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszajcie.
- Z ciasta uformujcie kilka cienkich wałeczków i połóżcie je na stolnicy podsypanej mąką. Pokrójcie każdy wałeczek na kluski o szerokości 2-3 cm. Posypcie je mąką.
- Rozgrzejcie na patelni olej. Gdy będzie gorący, połóżcie na nim klusk i ismazcie je przez kilka minut, aż będą rumiane z każdej strony.
- Po usmażeniu odłóżcie je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajcie kluski z ulubionymi dodatkami. Smacznego!