Kotlety po czesku to nic innego jak pierś z kurczaka w panierce, ale nie takiej zwykłej. Bułkę tartą możecie bowiem schować głęboko do szafki, bo tutaj przyda się coś zupełnie innego. Zobaczcie, z czego składa się ta chrupiąca, złocista skorupka, a będziecie tak zachwyceni, że od razu zechcecie spróbować. 

Jak zrobić kotlety po czesku? Cały sekret tkwi w panierce

Kotlety po czesku przygotujecie ze zwykłych piersi kurczaka, ale panierka do nich jest absolutnie wyjątkowa, gdyż robi się ją na bazie tartych ziemniaków. Takie kartofle miesza się z jajkiem, mąką i mlekiem na gęste ciasto, w którym potem zanurzamy rozbite piersi z kurczaka i od razu przerzucamy je na patelnię. W ten sposób otrzymujemy danie, które smakuje jak kotlety drobiowe i placki ziemniaczane na jednym talerzu.

Aby jednak ziemniaczana panierka miała więcej smaku, dodaje się do niej jeszcze 1 składnik, a mianowicie musztardę. Już 1 łyżeczka takiego dodatku ze słoiczka genialnie podkręca smak ziemniaczanej panierki i sprawia, że kotlety po czesku zachwycają zarówno smakiem, jak i aromatem.

kotlety

Źródło: Getty/iStock

Z czym podawać kotlety po czesku?

Skoro kotlety po czesku są połączeniem mięsa i ziemniaków, to z czym je podawać? W tym wypadku samo mięso jest już tak sycące i treściwe, że nie potrzebujecie żadnego puree, ryżu czy kaszy. W zupełności wystarczy więc chrupiąca surówka z kapusty kiszonej, białej lub włoskiej. Świetnie sprawdzi się też delikatna i lekko słodka surówka z marchewki lub klasyczna mizeria. Do mięsa i ziemniaków genialnie pasują też buraczki w różnych formach. Możecie zrobić je zasmażane na ciepło lub przygotować z nich surówkę.

Przepis na kotlety po czesku

Składniki:

  • 750 g piersi z kurczaka,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 jajko,
  • około 100 ml mleka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, a następnie rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane kotlety odstawiamy na chwilę do lodówki, a w tym czasie zabieramy się za ciasto.

Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy do tartych ziemniaków jajko, mleko, mąkę, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na gładkie ciasto, po czym zanurzamy w takiej mieszance wcześniej przygotowane kotlety. Całość odstawiamy do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i ostrożnie układamy mięso w cieście na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kotlety po czesku smażymy, aż będą złociste i chrupiące z każdej strony, a następnie od razu serwujemy na stół.