Ser żółty to jeden z takich składników, które często mamy w lodówkach, gdyż chętnie używamy go nie tylko na kanapki, ale i do makaronów, zapiekanek czy tostów. Mało kto jednak wie, że można z niego zrobić genialną roladę, a sam przepis jest banalnie prosty. Przyda się wam jednak woreczek strunowy i wałek.
Jak zrobić roladę serową?
Macie w lodówce ser żółty i śmietankowy? Zamiast wykorzystywać je na kanapki, zamieńcie je w coś przepysznego. Wystarczy tylko włożyć ser żółty do woreczka strunowego i zanurzyć go w gorącej wodzie, aż zmięknie i stanie się plastyczny. Tak przygotowaną masę musimy już tylko rozwałkować na płaski placek (najlepiej przez papier do pieczenia lub folię spożywczą) i posmarować serkiem kanapkowym oraz ozdobić nadzieniem. Na koniec wszystko zwijamy w ciasny rulon i w ten prosty sposób mamy genialną przystawkę, którą można podać na stół w całości, do samodzielnego pokrojenia, lub od razu zaserwować w formie uroczych ślimaczków na jeden kęs.
Źródło: Getty/iStock
Rolada serowa - dodatki
W tak przygotowaną serową bazę możemy zawinąć wszelkie ulubione dodatki, takie jak ulubiona wędlina, kolorowe warzywa czy świeże zioła. Oczywiście możecie tu wykorzystać to, co akurat macie w lodówce, ale połączenia, które szczególnie polecamy, to rolada serowa ze szpinakiem, wędzonym łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami.
Świetnym urozmaiceniem klasycznej rolady serowej będą też plasterki zielonych lub czarnych oliwek, które nie tylko dodadzą całości smaku, ale i sprawią, że gotowa przekąska będzie pięknie prezentowała się na stole. Zobaczcie dokładny przepis na roladę serową i koniecznie spróbujcie podać ją na imprezę lub spotkanie rodzinne.
Rolada serowa - przepis
Składniki:
- 300 g sera żółtego w kawałku,
- 200 g kanapkowego serka śmietankowego,
- 100 g wędzonego łososia,
- garść czarnych oliwek,
- pół pęczka koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kostkę sera żółtego wkładamy do grubszej torebki foliowej lub woreczka strunowego, a następnie szczelnie zawiązujemy i wkładamy taką paczkę do garnka z gorącą wodą. Tak przygotowany ser zostawiamy na około 40-60 minut, aż zmięknie i zacznie się robić plastyczny.
- W międzyczasie przygotowujemy dodatki, czyli kroimy w cienkie plasterki oliwki i drobno siekamy koperek. W oddzielnej miseczce mieszamy natomiast serek śmietankowy z przyprawami.
- Gdy ser żółty już się rozpuści, wyjmujemy woreczek z wody i przekładamy masę do miski. Dorzucamy pokrojone oliwki i koperek i dokładnie mieszamy całość, a następnie wyciągamy masę na kawałek papieru do pieczenia. Całość przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy plastyczny ser na cienki placek.
- Tak przygotowany serowy spód smarujemy kremowym nadzieniem, a na wierzchu układamy plasterki wędzonego łososia. Na koniec ostrożnie wszystko zwijamy w roladę, owijamy ją ciasno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.