Kalafior to warzywo, które ma wielu zwolenników. Jest uniwersalny, dlatego doskonale sprawdzi się w formie puree, steków, a nawet placuszków. Można go również serwować na surowo. Jednym z popularniejszych dań na bazie tego warzywa jest zupa kalafiorowa. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak w prosty sposób odmienić jej smak i sprawić, że będzie aromatyczna i smaczna. Wystarczy dodać małe, niepozorne warzywo.
Kalafiorowa z marchewkami baby
Podstawą przepysznej kalafiorowej są idealnie białe i jędrne różyczki. Jakość tego warzywa jest niezwykle istotna, dlatego jeśli zauważymy na nim plamy w żółtym lub brązowym kolorze, nie należy go kupować. To może oznaczać, że jest już stare i zaczyna gnić. Świeżość kalafiora ma ogromny wpływ na smak naszej potrawy.
Jeśli chcemy delikatnie podkręcić smak naszej zupy, warto dodać do niej nieduże i pomarańczowe marchewki baby. Są nie tylko pyszne i słodkawe, ale stanowią również doskonałe źródło witamin, m.in. witaminy A, która pozytywnie wpływa na wzrok i skórę.
Mini marchewki są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również bardzo proste w przygotowaniu. Nie musimy ich obierać ze skórki, wystarczy tylko dokładnie umyć je w zimnej, bieżącej wodzie. Dodane do zupy, sprawia, że jej smak będzie głęboki i lekko słodki.
Zupa kalafiorowa z marchewkami baby – przepis
Składniki
- kalafior 500 g
- ziemniaki 700 g
- marchewka 200 g
- cebula 150 g
- oliwa z oliwek 30 ml
- masło 15 g
- bulion 1,5 l
- śmietana 18% 200 g
- szczypiorek 30 g
- koperek 30 g
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy z łupin i siekamy w drobną kosteczkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchew (najlepsza będzie młoda, typu baby) płuczemy, nie obieramy – tylko kroimy ją na cienkie plasterki. Kalafiora dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i tniemy go na małe różyczki.
- Do większego garnka wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy naczynie na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, wrzucamy cebulę i marchew i podsmażamy ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając.
- Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażymy przez 6-7 minut, aż będą lekko zarumienione. Wrzucamy kalafiora (najlepszy będzie świeży; jeśli używamy mrożonego, należy go wcześniej przelać gorącą wodą i wrzucić tuż przed dolaniem bulionu), doprawiamy pieprzem i solą do smaku (sprawdzi się też szczypta gałki muszkatołowej) i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
- Podsmażone warzywa zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania. Gdy zacznie bulgotać, przykrywamy naczynie, zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości warzyw.
- W tym czasie szczypiorek i koperek dokładnie płuczemy, osuszamy i siekamy na drobno. Jeśli lubimy, możemy też dodać odrobinę natki pietruszki.
- Do 200 ml śmietany dodajemy 4-5 łyżek zupy i dokładnie łączymy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy stopniowo, cały czas mieszając. Dorzucamy zieleninę i odstawiamy do przestudzenia.
Zupę kalafiorową z marchewkami baby podajemy jeszcze ciepłą, np. z kromką grillowanego pieczywa. Świetnie sprawdzą się też chipsy warzywne, np. z batatów lub jarmużu.