Za nieco ponad miesiąc rozpocznie się kalendarzowe lato, a wraz z nim sezon na długo wyczekiwane owoce i warzywa. Już niedługo będziemy zajadać się truskawkami, malinami i bakłażanem.

To ostatnie warzywo można kupić w sklepach również poza sezonem, choć najwięksi smakosze poczekają pewnie do czerwca - to właśnie wtedy do sklepów trafią pierwsze bakłażany z polskich upraw. Warzywa te można dusić na patelni i podać z kaszą oraz mięsem, pokroić w plastry i usmażyć na patelni lub grillu albo zrobić coś jeszcze lepszego - czyli placki. 

Co zrobić, by bakłażan nie był gorzki?

Bakłażany nie mają zbyt wielu zwolenników ze względu na charakterystyczny, lekko gorzki smak tych warzyw. Na szczęście łatwo można się go pozbyć - wystarczy tylko trochę cierpliwości. Bakłażany trzeba po prostu posolić. Posypcie solą startego bakłażana i odczekajcie 10-15 minut.

Później wystarczy tylko go odcisnąć i gotowe. Po goryczce nie będzie nawet śladu. Tak przygotowanego bakłażana wymieszajcie z kilkoma składnikami i użyjcie go do usmażenia pysznych placków. 

Przepis na placki z bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie bakłażana i pokrójcie go na kilka mniejszych kawałków. Zetrzyjcie je na tarce na średnich oczkach.
  2. Wsypcie startego bakłażana na sitko, posólcie i odstawcie na 10-15 minut. 
  3. W międzyczasie posiekajcie drobno natkę pietruszki.
  4. Odciśnijcie mocno bakłażan z soku i przełóżcie do miski. Dodajcie 2 jajka, sól, pieprz oraz pietruszkę. Wymieszajcie. 
  5. Następnie do masy wsypcie jeszcze 150 g mąki pszennej oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszajcie, aż składniki się połączą.
  6. Rozgrzejcie na patelni dużą ilość oleju. Następnie, gdy będzie już gorący, łyżką wykładajcie niewielkie porcje ciasta. Smażcie z obu stron na złoty kolor. 
  7. Po usmażeniu odłóżcie placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Smacznego!

Źródło: Ricette Perfette/YouTube