Gdy mamy chęć na domowe wypieki, zwykle sięgamy po takie pyszności jak bułka drożdżowa czy jabłecznik na kruchym cieście. W ciepłe dni mało kto jednak ma ochotę rozgrzewać piekarnik, a wtedy najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia. Jednym z takich szybkich i łatwych deserów jest lekka, puszysta pianka owocowa. Zobaczcie, jak ją zrobić, a już po pierwszym kęsie wpiszecie sobie ją na stałe do domowych zeszytów z przepisami. 

Z czego zrobić piankę?

Aby przygotować puszystą i lekką jak chmurka piankę, zwykle wykorzystujemy różnokolorowe galaretki oraz serki homogenizowane bądź jogurt naturalny. Można jednak zrobić to jeszcze smaczniej, a wystarczą tylko 4 składniki, czyli mleko migdałowe, żelatyna, truskawki oraz cukier. Całość musimy tylko wymieszać i przelać do foremki, a resztę zrobi już za nas lodówka.

Oczywiście napój migdałowy można kupić w każdym większym sklepie, jednak nic nie stoi też na przeszkodzie, aby zrobić go samodzielnie, zupełnie od zera. Wystarczą do tego tylko obrane ze skórki migdały, które należy namoczyć w wodzie, zblendować i przecedzić gotową masę. Ten genialny przepis podpatrzyliśmy na Instagramie użytkowniczki @ewa.mastrchef. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. 

pianka przepis

Źródło: Getty/iStock

Puszysta pianka - dodatki

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, zatrzymajmy się jeszcze na chwilę, aby pomówić o dodatkach. Podstawowy przepis na piankę można bowiem urozmaicać do woli, dorzucając na przykład cienką warstwę dżemu pomiędzy różnymi smakami pianek. Świetnym pomysłem będzie też dodanie do środka lub na wierzch gotowego deseru świeżych owoców, takich jak borówki, maliny czy plasterki truskawek. Z kolei, aby taki deser na zimno był jeszcze bardziej efektowny, możecie dorzucić do listy składników prosty spód przygotowany z biszkoptów lub herbatników

Przepis na piankę śmietankowo-truskawkową

Składniki:

  • 0,5 l mleka migdałowego,
  • 400 g truskawek + trochę wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 20 g żelatyny + woda,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. W międzyczasie podgrzewamy mleko migdałowe z 2 łyżkami cukru. Do podgrzanej masy migdałowej dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy całość, a następnie studzimy i ubijamy wszystko mikserem. Tak przygotowaną piankę migdałową przelewamy do blaszki, wyłożonej folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
  2. Pozostałe 2 łyżki żelatyny ponownie zalewamy odrobiną wody i odstawiamy na chwilę. W tym czasie dokładnie myjemy truskawki, a następnie kroimy je, przekładamy do garnka, zasypujemy 2 łyżkami cukru i wciskamy sok z cytryny. Całość gotujemy, a następnie dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy i zestawiamy masę z palnika. Tak przygotowaną mieszankę blendujemy na gładki mus, a następnie ubijamy, aby powstała owocowa pianka. 
  3. Truskawkową piankę przelewamy na stężałą migdałową część i znów wstawiamy całość do lodówki. Gdy całość zastygnie, ostrożnie wyjmujemy deser z foremki, kroimy w plasterki i gotowe. 

Źródło: Instagram.com/ewa.masterchef/