Karnawał to ulubiony czas w roku wszystkich łasuchów. To właśnie wtedy przygotowujemy bowiem domowe pączki, faworki, ciastka i wszelkie inne słodkości. Jeśli jednak nie macie czasu i zapału na zagniatanie i smażenie ciasta drożdżowego czy bicie faworków wałkiem, wybierzcie równie smaczną, a znacznie prostszą i szybszą opcję. Pączki z serka wiejskiego powstają dosłownie w 10 minut i nie musicie nawet brudzić przy nich rąk. Zobaczcie, jakie to proste, a gdy raz spróbujecie, nie wrócicie już do klasycznych babcinych receptur.

Najszybsze pączki bez wyrabiania i wyrastania ciasta

Tradycyjne pączki drożdżowe smakują obłędnie, ale jest przy nich sporo pracy. Dodatkowo trzeba też wykazać się cierpliwością, gdyż ten typ ciasta wymaga długiego wyrabiania, a potem jeszcze dłuższego czekania, aż podwoi swoją objętość. Jeśli więc macie ochotę na pączki, ale nie chcecie poświęcać na nie aż tyle czasu, wybierzcie błyskawiczne wariant na bazie popularnego serka z kubeczka. Okazuje się bowiem, że pączki z serka wiejskiego nie wymagają zagniatania, wałkowania, ani wyrastania, a wychodzą równie pyszne jak te klasyczne. Zobaczcie tę banalnie prostą recepturę i wypróbujcie ją we własnych kuchniach.

Szybki przepis na pączki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 1 kubeczek (200 g) serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 20 g cukru,
  • 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • mała szczypta soli.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę. Gotowe ciasto wykładamy na rozgrzany olej, nabierając je łyżką lub wyciskając niewielkie porcje z rękawa cukierniczego. Tak przygotowane pączki z serka wiejskiego smażymy aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony, a następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko ostygną, można dodatkowo posypać je cukrem pudrem.