W kontrze do tego co modne

W te święta na moment zapomnijmy o social mediach i fast life, by w pełni przeżywać te niepowtarzalne momenty. Do wazonu włóż bazie, żółte tulipany i żonkile, pomaluj pisanki oraz nie zapomnij o przepisie na prawdziwą magię, czyli o dobrym towarzystwu, pysznym jedzeniu oraz zimnej Coca-Cola, najlepiej w wersji Zero Cukru.

Adobe Stock

Jakie dania powinny pojawić się na wielkanocnym stole?

Jeśli tegoroczna Wielkanoc jest u ciebie, to masz niepowtarzalną szansę, by zaskoczyć rodzinę smakami, które doskonale zna, ale pewnie nie podejrzewałaby, że znajdą się na twoim stole. A jeśli święta spędzasz u bliskich? Też możesz zrobić im kulinarną niespodziankę. Przywieź z sobą jedną z tradycyjnych potraw. Co to może być?

  • Żurek
  • Sałatka jarzynowa
  • Jajka faszerowane
  • Pasztet wielkanocny
  • Mazurek
  • Pascha
  • Babka wielkanocna

Wielkanoc to tradycja

Również smaku. Skąd czerpać inspiracje? Polecamy wizytę u babci i wspólne przejrzenie książki kucharskiej. Z pewnością kryje się w niej mnóstwo skarbów, historii, wspomnień i opowieści. Poza tym, że poznasz receptury przepysznych dań, zrobisz babci niesamowitą niespodziankę. Kultowe smaki to coś nie do podrobienia. Coś, co łączy pokolenia i przynosi wspomnienia. A jeśli nie masz takiej możliwości, podpowiadamy jakie przepisy możesz wypróbować w tę Wielkanoc.

3 przepisy na Wielkanocne dania

Sałatka jarzynowa

Mat. prasowe

Zacznijmy od tego, że w każdym domu smakuje inaczej. I tak właśnie ma być, bo jej smak, rodzaj składników i sposób przygotowania zależy od regionu i rodzinnych upodobań. Poniżej przepis na tą najbardziej tradycyjną (a przynajmniej mamy taką nadzieję) sałatkę jarzynową.

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 6 marchewek
  • 10 jajek (śmiało można dodać więcej)
  • 6 ogórków kiszonych
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • puszka zielonego groszku
  • około 1 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy.
  2. Jajka gotujemy na twardo.
  3. Wszystkie składniki kroimy w kostkę.
  4. Składniki mieszamy.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  6. Dodajemy majonez i musztardę.


Jajka faszerowane

Mat. prasowe

Jajka to symbol Wielkanocy, wiosny, nowego życia. Z okazji tegorocznych świąt przygotuj je w tradycyjny i smaczny sposób. Ten przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil, za to zapewniamy, że samo danie pewnie zniknie ze stołu jako pierwsze. Nasza rada jest więc prosta: faszerowanych jajek lepiej zrobić więcej, niż mniej. Musicie uwierzyć nam na słowo.

Składniki (na 12 połówek jaj faszerowanych)

  • 6 ugotowanych jaj na twardo
  • 6 łyżeczek drobno startych gotowanych buraków (buraki możesz wymienić na awokado)
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki posiekanego kopru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo
  2. Ugotowane jajka przekrój na pół, oddziel ugotowane żółtka od białek. Białka odłożyć na bok.
  3. Żółtka połącz z burakami, majonezem, solą i pieprzem.
  4. Przygotowany farsz przełóż do rękawa cukierniczego.
  5. Szprycuj farszem połówki jaj (białka).
  6. Całość udekoruj koprem.

Tradycyjny żurek

To wielkanocny klasyk. Aksamitny, dobrze doprawiony, podany z jajkiem lub białą kiełbasą uświetni wielkanocne śniadanie. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 3 litry domowego bulionu
  • 1 litr żytniego zakwasu
  • 4-5 białe kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki chrzanu
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj bulion.
  2. Dodaj do niego białą kiełbasę.
  3. Podsmaż cebulę i boczek, a następnie dodaj do bulionu.
  4. Gotuj wszystko przez około 30 minut.
  5. Dodaj zakwas i gotuj na małym ogniu.
  6. Dodaj chrzan, majeranek, liście laurowe. Gotuj przez około 10 minut.
  7. Do kubka ze śmietaną dodaj odrobinę przygotowanego żurku, a następnie dokładnie wymieszaj. Powoli dodaj zawartość do garnka z zupą. Uważaj, by śmietana się nie zważyła,
  8. Żurek podawaj z kiełbasą i jajkiem.

Wielkanocna magia to...

W ten wyjątkowy czas zwolnijcie i odłóżcie smartfony. Zamiast tego lepiej wspólnie przygotować posiłek, powspominać oraz tworzyć nowe wyjątkowe momenty. Tak jak wspominaliśmy, przepis na prawdziwą magię jest prosty: ludzie, pyszne jedzenie oraz kultowa Coca-Cola. To cenniejsze niż wszystkie instagramowe posty. I co najważniejsze - prawdziwe.

 


Materiał promocyjny marki Coca-Cola Polska.