Każdy łasuch, który kocha słodycze zgodzi się, że najlepiej smakuje świeże, jeszcze lekko ciepłe ciasto domowej roboty. Często jest przy nim trochę pracy, dlatego rzadko mamy czas i chęci na przygotowanie takich wypieków. A przecież wystarczy skorzystać z prostego przepisu na ciasto, które robi się szybko i pasuje na każdą okazję.
A do tego nigdy się nie nudzi. Jak to możliwe? To przepis na uniwersalne ciasto owocowe. Możecie przygotować je z dowolnymi owocami - truskawkami, jabłkami czy rabarbarem. Pasuje do niego wszystko, co będziecie mieli pod ręką. W ten sposób z jednego przepisu można upiec bardzo różne ciasta, a wszystkie wychodzą pyszne.
Jak zrobić smaczne ciasto, które zawsze wychodzi?
Poniżej znajdziecie przepis właśnie na takie proste ciasto. Każdy powinien sobie z nim poradzić pod warunkiem, że będzie pamiętał o kilku zasadach, które mają zastosowanie przy większości wypieków. Jeśli korzystamy ze składników, które znajdują się w lodówce, trzeba je wcześniej wyjąć - wszystkie produkty powinny mieć tę samą temperaturę. Nigdy też nie mieszamy masy zbyt długo. Wystarczy, że składniki się połączą. Im dłużej będziemy mieszać, tym więcej powietrza dostanie się do środka i z ciasta może wyjść zakalec.
Nie powinno się także otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Przez spadek temperatury ciasto piecze się wolno i nierównomiernie. Czekajcie cierpliwie, a pod koniec pieczenia sprawdźcie za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest już gotowe.
Prosty przepis na ciasto z owocami
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
- 300 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ulubione owoce, np. truskawki lub rabarbar
Przygotowanie:
- Składniki, które znajdują się w lodówce, czyli mleko oraz jajka, wyjmijcie wcześniej z lodówki.
- Owoce umyjcie i rozłóżcie na papierowych ręcznikach. Zaczekajcie aż wyschną.
- Następnie wbijcie jajka do miski, dodajcie oba rodzaje cukru i ubijcie na jasną masę.
- W kolejnym kroku wlejcie szklankę mleka, pół szklanki oleju i ponownie wymieszajcie.
- Wsypcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszajcie wszystkie składniki mikserem albo trzepaczką, aż się połączą i masa będzie jednolita.
- Okrągłą formę posmarujcie masłem i oprószcie mąką. Można też wyłożyć ją papierem do pieczenia - wówczas trzeba z niego wyciąć gruby pasek i przykleić do boków natłuszczonych masłem.
- Wlejcie ciasto do formy. Na wierzchu ułóżcie osuszone owoce.
- Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie ciasto od 35 do 40 minut. Pod koniec za pomocą drewnianego patyczka sprawdźcie, czy ciasto jest już upieczone. Smacznego!