Artur Rogalski
0 (0)
Bramboráky to smażone placki z tartych ziemniaków z dodatkiem sporej ilości czosnku i przypraw. Najczęściej pachną majerankiem lub oregano i oczarowują korzennym aromatem kminku. Stanowią samodzielne danie lub akompaniament dla mięs. Zazwyczaj podaje się je z duszoną kapustą i wędzoną wieprzowiną, ale świetnie smakują także w najprostszym wydaniu – z kwaśną śmietaną. Sprawdźcie, jak zrobić bramboráky, czyli pachnące i chrupiące czeskie placki ziemniaczane.
ziemniaki 700 g
mąka pszenna 60 g
czosnek 2 ząbki
jajka 1 szt.
majeranek 2 g
kminek 2 g
sól 6 g
pieprz 3 g
smalec 30 g
Przygotowanie: ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Masa na placki: do startych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz przyprawy i zioła, czyli sól, pieprz, suszony majeranek i mielony kminek, a także przygotowany wcześniej ząbek czosnku. Mieszamy wszystkie składniki, aż uzyskamy gładką masę.
Smażenie: na dużej patelni z grubym dnem rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę na bramboráky za pomocą łyżki stołowej. Lekko ją rozsmarowujemy, żeby nadać plackom odpowiedni kształt. Smażymy je z obu stron. Kiedy zyskają złoty kolor, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Porady
- Żeby ustalić, ile składników przygotować na bramboráky na obiad dla całej rodziny, warto zapamiętać, że z 1 kg ziemniaków otrzymamy około 20 niewielkich placków.
- Co Czesi dodają do placków ziemniaczanych? U naszych słowiańskich sąsiadów często spotkamy bramboraki z duszoną kapustą i wędzonym mięsem. To tradycyjne danie znajdziemy podczas wycieczki za granicę pod nazwą cmunda po kaplicku. Na Morawach placki ziemniaczane często podawane były także z porcją startych warzyw (selera i marchewki) i doprawiane tymiankiem.
- Jeśli chcemy zrobić większą porcję placków, do przygotowania ziemniaków przyda nam się robot kuchenny z tarczą ścierającą o drobnych oczkach.
- Tradycyjnie bramboráky smaży się na smalcu gęsim lub wieprzowym, ale równie dobrze można wykorzystać tłuszcz roślinny, na przykład olej rzepakowy lub słonecznikowy.
- Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu i były chrupiące? Sprytnym sposobem jest dodanie do masy łyżeczkę octu. Nie zmieni on smaku potrawy, a zdecydowanie ułatwi smażenie. Warto także odsączyć ziemniaki na sicie, jeśli puściły sporo wody. Inaczej trzeba będzie dodać więcej mąki do masy i placki ziemniaczane staną się gumowate.
- Do placków możemy dorzucić różne ulubione dodatki, na przykład pokojony w kostkę boczek wędzony, cebulę, ser feta, paprykę lub oliwki.
- Czeskie placki ziemniaczane z powodzeniem odgrzejemy na drugi dzień na patelni, dlatego można przygotować ich więcej za jednym razem. Dobrze znoszą także mrożenie, więc warto zrobić sobie zapas, który przyda się na błyskawiczny obiad.
- Miłośnikom tego prostego dania obiadowego polecamy także jego inne, regionalne wersje. Na wzór mieszkańców Mazur przyrządzimy placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym (plińce z pomoćką), a po góralsku zrobimy pyszne moskole. Natomiast narodową potrawą Szwajcarów są rösti ziemniaczane, które warto przyprawić gałką muszkatołową i podać z jajkiem sadzonym.