Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.46 (145)
Przekąska z bakłażanów na ciepło? To chrupiące bakłażany z pomidorami pod warstwą parmezanu i z nutą pietruszki i czosnku. Doskonale smakują podane solo, jak i z dodatkami.
parmezan 50 g
bakłażan 1 szt.
pomidor 2 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
sól 5 g
pieprz 5 g
oliwa z oliwek 90 ml
czosnek 2 ząbki
bułka tarta 50 g
Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm. Kładziemy na posmarowanej oliwą blasze, oprószamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200ºC.
Natkę mieszamy z pomidorami, czosnkiem, tartą bułką, serem oraz pozostałą oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na plastrach bakłażana i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 min, aż tarta bułka się zrumieni.
Podajemy na gorąco lub na zimno. Bardzo dobrze smakuje z focaccią z oliwkami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015
Porady
Bakłażany w śmietanie: wybieramy bardzo jędrne bakłażany, kroimy w plasterki, posypujemy grubą solą, odstawiamy na 1 godz. Osączamy i osuszamy dokładnie ściereczką. W garnku z grubym dnem obsmażamy bakłażany na odrobinie masła z drobno posiekaną cebulą, polewamy śmietaną i dusimy na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki.
Zobacz przepis na pastę z bakłażana czyli gruziński kawior