apetitonline.cz
0 (0)
Ciasto z owocami lata jest tak pyszne, że po prostu rozpływa się w ustach. Piecze się je ekspresowo, bo w zaledwie 25 minut. Świetnie smakuje zarówno z wiśniami, porzeczkami, jak i z jagodami czy malinami. Idealne na lato, kiedy to świeżych owoców wokół mamy w bród. Delikatne słodkie ciasto wspaniale komponuje się z soczystymi, lekko kwaskowymi owocami. Poniżej znajdziecie przepis na szybkie ciasto z owocami lata.
jajka 3 szt.
cukier 220 g
mąka krupczatka 360 g
proszek do pieczenia 15 g
sól 1 szczypta
bita śmietana 215 ml
masło 12 g
maliny 150 g
wiśnie 150 g
czerwona porzeczka 150 g
cukier puder 30 g
Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
Jajka i cukier: jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się prawie biała.
Mąka i śmietana: mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do drugiej miski. Partiami dodajemy do masy jajecznej - miksujemy. Powoli dDolewamy śmietanę i mieszamy dokładnie.
Forma do ciasta: smarujemy ją niewielką ilością masła i oprószamy mąką, a następnie wlewamy do środka ciasto.
Owoce: ostrożnie układamy je na wierzchu ciasta i całość pieczemy przez około 25 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności wydłużamy czas pieczenia. Może to być konieczne przy małych formach do ciasta, gdzie warstwa ciasta będzie grubsza.
Studzenie: ciasto z owocami lata wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Porady
- Do posypania ciasta z owocami idealny będzie domowy cukier puder z wanilią. Przygotujemy go, dodając do cukru pudru przekrojoną na pół laskę wanilii i umieszczając w słoiku na kilka dni, aby cukier wchłonął aromat wanilii.
- Ciasto możemy upiec z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się jagody i truskawki.
- W sezonie zimowym według podanego przepisu możemy upiec także ciasto z mrożonymi owocami.
- Osoby nie przepadające za bardzo słodkimi wypiekami mogą zminimalizować ilość użytego cukru do 100 g.
- Idealna do wypieku ciasta z owocami będzie duża forma do pieczenia – ciasto szybko w niej wyrośnie, a owoce będą pięknie widoczne na powierzchni.